29 / 03 / 2024

1. derece arkeolojik sit alanı ne demek?

1. derece arkeolojik sit alanı ne demek?

Sit alanı; tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlar olarak tanımlanıyor. Peki, 1. derece arkeolojik sit alanı ne demek?



1. derece arkeolojik sit alanı ne demek?

Jeolojik devirlerle tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olan ve yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik vb. özelliklerini yansıtan, doğal, insan yapısı ya da her ikisinin ortak ürünü olan ender bulunmaları, özellikleri veya güzellikleri bakımından korunması gereken yer üstünde, yer altında ve ya su altında bulunan kent ve kent kalıntıları, önemli tarih, olayların olduğu yerler ve tespit edilmiş tabiat özellikleriyle korunması gereken yerler sit alanları olarak karşımıza çıkıyor. Sit alanları özelliklerine göre sınıflandırılıyor; ​ 


*Doğal Sit Alanı

*Tarihi Sit Alanı

*Arkeolojik Sit Alanı

*Kentsel Sit Alanı

*Kırsal Sit Alanı

*Karmaşık Sit Alanı


İnsanlığın doğuşundan bugüne kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, üstünde veya su altındaki ürünleri, yaşanılan dönemlerin soyal, ekonomik, kültürel özelliklerini yansıtan hertürlü kültür varlığının yer aldığı alanlar arkeolojik sit alanları olarak biliniyor. Arkeolojik sit alanları kendi içinde 3'e ayrılıyor. 


1. derece arkeolojik sit alanı, 2. derece arkeoluojik sit alanı ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tanımlanıyor. Peki, 1. derece arkeolojik sit alanı ne demek?


Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanları; tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent kalıntıları ile yerleşim alanları ve sosyal yaşama konu olmuş; taşınmaz kültür varlıklarına ait kalıntılar ve buluntulaın veya bunu destekleyen taşınır kültür varlığı buluntularının yoğun olarak yer aldığı alanlar olarak tanımlanıyor.


Sit alanlarında imar uygulaması!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön