25 / 04 / 2024

1. derece sit alanı nedir?

1. derece sit alanı nedir?

Sit alanı; tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlar olarak tanımlanıyor. Sit alanları kendi içinde dörde ayrılıyor. Peki, 1. derece sit alanı nedir?



1. derece sit alanı nedir?

Sit alanı; tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlar olarak karşımıza çıkıyor.  Bu insanların yaşayış tarzları, kullandıkları mimari yapılar, ekonomik ve kültürel olarak birçok özelliklerine arkeolojik sit alanlarında rastlamak mümkün oluyor. 


Sit alanları koruma altında oluyor. Yapılanmaya izin verilmiyor. Bu alanlarda tarihsel kent kalıntıları yer alıyor. Tarihte yaşayan insanlar hakkında sosyo-ekonomik, mimari, kültürel ve benzeri özellikler hakkında bilgi alınmasını sağlayan alanlar olarak ifade ediliyor. 


Koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlara sit alanları deniyor. Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere dörde ayrılıyor. 1. derece sit alanları aşağıda yer alıyor;


1.derece arkeolojik sit alanları, koruma altındadır ve hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyen alanlar olarak karşımıza çıkıyor. 


1.derece doğal sit alanları, evrensel değeri olan ve kamu yararı bakımından korunması gerekiyor. Bu alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştiriliyor. 


Kentsel sit alanları; o yöreye ait tarihte mimari ve sanat tarihi açısından önemli oluyor.  Bölgede yaşamış insanlar hakkında kültürel yapılanmaya ve yaşam biçimine bu alanlarda ulaşılabiliyor. 


Tarihi sit alanları; milli ve askeri tarih açısından önemli yerleşim alanları olarak ifade ediliyor. Korunması gereken dokuları içinde barındıran alanlara tarihi sit alanı deniyor.


Sit alanına inşaat izni!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 



Geri Dön