25 / 04 / 2024

1 Haziran'da imarda neler değişecek?

1 Haziran'da imarda neler değişecek?

İmar yönetmeliğinde yapılan son değişiklikler arsa sahibini ve inşaat müteahhitlerini yakından ilgilendiriyor. Peki, 1 Haziran'da imarda neler değişecek? İmar yönetmeliği esasları nelerdir? İşte yeni imar yönetmeliği hükümleri..



1 Haziran'da imarda neler değişecek?

3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanmış bulunan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmelikği, belediye sınırları ve mücavir alan sınırları içinde veya dışında, imar plânı bulunan alanlarda uygulanıyor.


Söz konusu yönetmelik kapsamında zaman zaman değişikliklere yer veriliyor. İmar yönetmeliğinde yapılan son değişiklikler arsa sahibini ve inşaat müteahhitlerini yakından ilgilendiriyor.


1 Haziran 2013 tarihinde yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre arsa sahipleri bitişik nizam arsasının ancak yüzde 50'sine inşaat yapabiliyor. Arsanın ayrık nizam olması halinde bu sınır yüzde 40'a iniyor. Söz konusu esaslar yönetmelikte şu şekilde açıklanıyor:


Madde 14:

"2. Taban alanı kat sayısı (TAKS): Taban alanının imar parseli alanına oranıdır. İmar planında bu oran açıkça belirlenmemiş ise taban alanı katsayısı; ayrık veya blok nizam olan yerlerde %40’ı, bitişik nizam olan yerlerde ise %50’yi geçemez. Taban alanı kat sayısı, arazi eğimi nedeniyle tabii veya tesviye edilmiş zeminin üzerinde kalan tüm bodrum katlar ile zemin kat izdüşümü birlikte değerlendirilerek hesaplanır."


Buna karşın 8 Eylül 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bir diğer Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre eski imar uygulamalarının 1 Haziran 2014'e kadar uzatıldığı açıklanıyor.


1 Haziran 2014 tarihine kadar, 1 Haziran 2013 tarihinden önce yürürlükte olan mevzuata ve talep edilmesi halinde yeni Yönetmeliğin lehte olan hükümlerine göre neticelendiriliyor. Söz konusu esaslar şu şekilde açıklanıyor:


Geçici Madde 6-

 1/6/2013 tarihinden önce yapı ruhsatı almak için yapılan müracaatlar ile bu tarihten en fazla bir yıl önce olmak üzere belirli parsellere yönelik olarak; yıkım ruhsatı başvurusunda bulunmak veya riskli yapı tespiti yaptırmak üzere başvurulmak veya noter tasdikli inşaat sözleşmesi yapılmak veya yeni inşaat yapmak üzere ifraz, tevhit, ihdas, yola terk işlemi için başvurulan veya imar durum belgesi almak üzere başvuru yapılmış ise bu parsellere ilişkin yapı ruhsatı müracaatları 1/6/2013 tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde sonuçlandırılmak kaydıyla 1/6/2013 tarihinden önce yürürlükte olan mevzuata ve talep edilmesi halinde bu Yönetmeliğin lehte olan hükümlerine göre neticelendirilir.


Geçici Madde 7-

 Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar mücbir sebeplerle başvuru yapamamış olanların 1/6/2013 tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde yapı ruhsatı almak için yaptıkları ve yapacakları müracaatlar; bu Yönetmeliğin tanımlarına, genel hükümlerine ve ruhsata ilişkin hükümlerine aynen uyulmak suretiyle sonuçlandırılmak kaydıyla ilgili idarelerin imar yönetmeliklerinin 1/6/2013 tarihinden önce yürürlükte bulunan diğer hükümlerinin lehte olanlarına göre neticelendirilir.


Geçici Madde 8- 

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar 1/6/2013 tarihinden sonra yürürlükte olan mevzuata göre yapılan müracaatlar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tabi olduğu mevzuatın lehte olan hükümlerine göre sonuçlandırılır.


Yeni planlı alanlar tip imar yönetmeliği!


Geri Dön