26 / 04 / 2024

1 metrekare ev satışı başlıyor!

1 metrekare ev satışı başlıyor!

Hükümet inşaat sektöründe doping etkisi yaratacak yeni bir hamle yaptı. Metrekare bazında ev satışını müjdeleyen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Düzenlemeyi Resmi Gazete’ye gönderdik” dedi.



Konut alımında yeni dönem başlıyor!

Metrekare bazında ev satışı başlıyor. Gayrimenkul sertifikasıyla markalı konut projelerinden 1 metrekare bile satın almak mümkün olacak. Hükümet konutun belirli metrekaresinin satın alınmasının önünü açtı. Konut alımlarında yeni bir dönemin başlayacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, faiz içermeyen finans unsurlarını geliştireceklerini belirterek, "Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak" diye konuştu.


BİZDE 'CEK-CAK' YOK

Düzenlemenin Resmi Gazete'ye gönderildiğini belirten Başbakan Yardımcısı Canikli, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından yeni bir tebliğin yayımlanmak üzere olduğunu belirtti. Canikli şöyle devam etti: "Türkiye'de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerleniyor ama herkes bir konut alamayabilir. Onun yerine bir metrekareye isabet eden bir sertifika üretiyoruz, hisse senedi gibi onu arz ediyoruz. 60-70 yıllık kötü yapılaşmayı dönüştürüyoruz. Milyar dolarlık projeler var. Asıl hedefimiz büyük yatırımcılar. Adım attık, başladık, bizde 'cek-cak' yok. Biz, kararı aldıktan, uygulamaya başladıktan sonra konuşuyoruz."


1 metrekare ev satışı başlıyor!


GÖRÜŞLERİMİZİ BİLDİRDİK

Başbakan Yardımcısı Canikli'nin açıklaması, konut geliştiricilerinde heyecan yarattı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, devletin ilk defa bir düzenleme yaparken STK'ları ciddiye aldığını belirterek, "Bakanlıklar, Hazine, SPK ve Borsa İstanbul gayrimenkul sertifikası tebliğini oluştururken bizden görüş istedi. Biz de yazılı ve sözlü görüşlerimizi bildirdik. Ortaya güzel bir taslak çıktı diye düşünüyorum" dedi. Düzenlemeyi tüketici ve üretici açısından değerlendiren Çelik, şöyle devam etti: "Konut alıcısı açısından son derece iyi bir uygulama. Özelikle 100- 200 metrekare konut alamayanlar için son derece önemli. X bir projenin prim potansiyeline inanan tüketici o projeden 3-5 metrekarelik sertifika alabilecek. Üretici için ise projesini lansmana çıkarmadan önce satış yapmasına gerek kalmayacak, sertifika satacak ve inşaata başlayacak. Yani üretici banka kredisiyle falan uğraşmayacak. İyi bir çalışma olacak."


1 metrekare ev satışı başlıyor!


KENTSEL DÖNÜŞÜME YARAYACAK

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu düzenlemenin orta gelir grubu için iyi bir yatırım olacağını söyledi. Kuzu, "Nitelikli projeler A ve A Plus bir kitleye hitap ettiği için gayrimenkul sertifikası ile orta gelir grubuna sahip kişiler de yatırım yapma imkanı bulacaklar. Gayrimenkul sertifikasının hayata geçirilmesiyle birlikte kentsel dönüşüm projelerinde hak sahiplerine kendi isteklerine bağlı olarak gayrimenkul sertifikalarının da verilmesinin önü açılacaktır" diye konuştu.



1 metrekare ev satışı başlıyor!



HER SEKTÖRÜ UÇURUR

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, gayrimenkul alım satımını canlandıracak teşvik edecek bu tür enstrümanların sektör açısından çok önemli olduğunu aktardı. Yılmaz, bu tür uygulamaların diğer yatırım araçlarına kıyasla daima başı çeken gayrimenkulü daha gözde bir yatırım aracı haline getireceğini belirterek, "İnşaat sektörü sanayi ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren 240 alt sektörle işbirliği içinde. Dolayısıyla bu tür çalışmaların sadece gayrimenkul için değil, diğer sektörler içinde olumlu etkisi olacaktır" ifadelerini kullandı.



1 metrekare ev satışı başlıyor!


KONUT STOKU ERİYECEK

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, gayrimenkul sertifikası ihracının yapılmasının küçük yatırımcılar açısından güvenilir bir yatırıma ortak olma imkânı sağlayacağının altını çizdi. Aşçıoğlu, "Şirketler mevcut atıl stoklarından kurtulacak, buradan elden edilecek kaynaklarla banka kredilerini kapatarak elde tutma maliyeti ve finansman yükünden kurtulacakları gibi, yeni yatırımlara girme imkânına da kavuşacaklar. Bu açıdan çok yararlı olacak olan bu yeni bir yatırım enstrümanı uygulamaya alınmış olacak" diye konuştu.


1 metrekare ev satışı başlıyor!

KONUT TABANI MİLYONLARA AÇILACAK

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, daha önce düzenlenen gayrimenkul sertifikası tebliğinin tıkanan yönleri olduğunu belirterek, "En büyük eksikliği inşaat halindeki projelerde uygulama yapılmamasıydı. Yeni düzenlemeyle birlikte artık bu eksiklik giderildi" diye konuştu. Elmas, "Konut alıcısı açısından son derece güzel bir açılım oldu. Cebinde 10 bin lirası olan tüketici konuta yatırım yapabilecek. Bu uygulama sektörün finansmanını da genişletecek. Gayrimenkulün tabanı milyonlarca insana açılacak" şeklinde konuştu.


1 metrekare ev satışı başlıyor!

EKONOMİYE FAYDA SAĞLAR

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, yeni düzenlemenin gayrimenkul sektörü açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Çetinsaya, "Gayrimenkul sertifikası sektöre ve ekonomiye birçok fayda sağlayacak, ayrıca tüketiciye uygun fiyat olarak geri dönecek bu tür modellerin ülkemizde de başlaması bir yatırımcılar açısından moral kaynağı" diye konuştu.


Sabah/ Seda Tabak 



Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Konut projelerindeki daireleri metrekare metrekare satışa açmanın yolunu açacak gayrimenkul sertifikalarıyla ilgili düzenleme yakında çıkıyor. Sertifika bir metrekarelik bile olabilecek. Böylece vatandaş yeni finansal enstrümanla artık metrekare ile ev alabilecek. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikasıyla ilgili düzenlemenin yayınlanmak üzere Resmi gazete’ye gönderildiği açıkladı.


METREKAREYE 1 SERTİFİKA

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Canikli, konut alımlarında başlayacak yeni dönemde yatırımcıların konutun tamamını değil ama belirli metrekaresini satın alabileceğini ve bunun karşılığında gayrimenkul sertifikası verileceğini söyledi. Canikli, gayrimenkul sertifikasının faiz içermeyen bir ürün oludğunu da belirterek “Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak” dedi.


FAİZSİZ ALTERNATİF YENİ ARAÇ

Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan sektör temsilcileri ise gayrimenkul sertifikasının, sektörün gelişmesi ve tüketicilerin nitelikli projelere daha kolay ulaşabilmesi açısından önemli olduğunu söylediler. Gayrimenkul sertifikasının tasarruf sahipleri için de faizsiz alternatif bir yatırım aracı olduğunu belirten sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre bu sertifikalar gayrimenkul projelerine metrekare bazında katılım sağlayacak. Vatandaşa hem ev sahibi olma, hem de değer artışından getiri elde etme imkânı sağlayacak. Proje bittiğinde, elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası olmamasına rağmen daire almak isteyenler için sertifikalar peşinat olacak.


Dar gelirliye lüks konut imkanı

Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan: Gayrimenkul sertifikası küçük yatırımcılar için bulunmaz bir fırsat. Daire alacak parası olmayan veya krediye girmek istemeyen kişiler bu yolla mülk sahibi olabilecek. Örneğin 20 bin liralık bir sertifika ile bir projede yatırım yapabileceksiniz. Ardından 2 sene sonra prim yaptıysa sertifika paranızı alabileceksiniz. Veya elinizdeki sertifikayı peşinat da gösterebilirsiniz. Ayrıca yatırımda sıkıntı çeken müteahhidede can suyu olacak. Küçük yatırımlarla projeye başlayabilecek. Ayrıca kentsel dönüşüm projelerinde de kullanılabilecek.


DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: Gayrimenkul alım satımını canlandıracak, teşvik edecek bu tür enstrümanları destekliyoruz. Yurtdışında örneklerini gördüğümüz değişik uygulamalar önümüzdeki süreç içinde ülkemizde de hayata geçirilecek ve benimsenecektir. Sektörü pozitif yönde tetikleyecek bu tür uygulamalar, diğer yatırım araçlarına kıyasla daima başı çeken gayrimenkulü daha gözde bir yatırım aracı haline getirecek.


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı: Gayrimenkul sektörünün gelişmesi ve tüketicilerin nitelikli projelere daha kolay ulaşabilmesi için alternatif yatırım modellerine ihtiyaç var.  Uygulamaya konulacak olan gayrimenkul sertifikası kurumsal  ve bireysel yatırımcılar için önemli model olacak. Sektöre pozitif etki sağlayacak. Büyük yatırımcıların yanında daha kısıtlı bütçelere sahip marka projelerin oluşturduğu katma değerden yararlanmak isteyen tüketicilerin yatırımlarını çeşitlendirerek az riskle daha çok kazanç sağlama şansı elde etmesini sağlayacak.


Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu: Konut sertifikası ihracı yapılması, küçük yatırımcılar açısından çok  verimli ve güvenilir bir yatırıma ortak olma imkânı sağlayacak. Aynı zamanda gayrimenkul markaları, stoklarını kısa süre içerisinde eriterek mevcut atıl stoklarından kurtulacak, buradan elden edilecek kaynaklarla kredilerini kapatarak finansman yükünden kurtulacakları gibi, yeni yatırımlara girme imkânına da kavuşacaklar.


İSTEYENE KONUT  İSTEYENE PRİM

- Gayrimenkul sertifikaları ile yatırımcılar devlet güvencesinde konut projelerinden metrekare bazında sertifika alabilecek.


- Sertifika bir metrekarelik bile olabilecek.


- Proje başlarken satışa çıkacak gayrimenkul sertifikası, proje tamamlanana kadar borsada işlem görebilecek.


- Proje prim yaptıkça, sertifika değerlenecek.


- Faizsiz bir yatırım aracı olacak ve kolay nakde dönüşecek.


- Sertifika sahipleri isterlerse sertikanın o günkü değeri üzerinden kazancını alacak.


- Vatandaş isterse yeterli miktardaki sertifikalarını toplayıp herhangi bir projeden daire sahibi olabilecek.


Star


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Metrekare bazında ev satışı başlıyor. Gayrimenkul sertifikasıyla konut projelerinden 1 metrekare bile satın almak mümkün olacak. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sermaye Piyasası Kurumu tarafından 'gayrimenkul sertifikası' konulu yeni bir tebliğin yayımlanmak üzere olduğunu belirterek, "Büyük dönüşüm projelerinde, konut projelerinde yatırımcı, ki bu yatırımcı TOKİ, belediyeler, İller Bankası ve birlikte çalıştığı şirketler, yatırım karşılığında metrekare bazında bir gayrimenkul sertifikası ihraç edecek ve bunu büyük, küçük herkes alabilecek" dedi. Canikli, sözlerine şöyle devam etti:


UYGULAMA BAŞLIYOR

"Türkiye'de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerleniyor ama herkes bir konut alamayabilir. Onun yerine bir metrekareye isabet eden bir sertifika üretiyoruz, hisse senedi gibi onu arz ediyoruz. 60-70 yıllık kötü yapılaşmayı dönüştürüyoruz. Milyar dolarlık projeler var. Asıl hedefimiz büyük yatırımcılar. Adım attık, başladık, bizde 'cek-cak' yok. Biz uygulamaya başladıktan sonra konuşuyoruz."..


Takvim


Haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı;

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Bakanlıklar, Hazine, SPK ve Borsa İstanbul gayrimenkul sertifikası tebliğini oluştururken bizden görüş istedi. Biz de yazılı ve sözlü görüşlerimizi bildirdik. Konut alıcısı açısından son derece iyi bir uygulama. Üretici banka kredisiyle falan uğraşmayacak. İyi bir çalışma olacak” dedi. Sistemin inşaat halindeki projelerde uygulama yapılmasına olanak sağladığına dikkkat çeken Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, “Bu uygulama sektörün finansmanını da genişletecek. Gayrimenkulün tabanı milyonlarca insana açılacak” değerlendirmesinde bulundu.


STOKLAR ERİYECEK

Uygulamanın stoktaki konutların satış hızını artıracağına da dikkat çekildi. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, “Gayrimenkul şirketleri stoklarından kurtulacak. Buradan elden edilecek kaynaklarla banka kredilerini kapatacak. Nakit girişi yeni yatırımlara girme imkânı da sağlayacak” dedi. DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise bu tür çalışmaların sadece gayrimenkul için değil, diğer sektörler içinde olumlu etkisi olacağını söyledi.


FİYATLARA OLUMLU ETKİ EDER

Kuyaş Gayrimenkul Genel Müdürü Salih Sağında metrekare satışında yasal düzenlemenin konut fiyatlarına olumlu yansıyacağını kaydetti. Konut alımında yeni dönem başladığına dikkat çeken Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt ise dar gelirli vatandaşların yeni uygulama ile ev hayali kurabileceğine vurgu yaptı.


Bilgilendirme tam yapılmalı

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan da konu ile ilgili ilk formülü kendilerinin şirket olarak geliştirip uyguladığını hatırlatarak, “Yasal altyapısının hazırlanması ve uygulamanın genele yayılacak olması sektöre ivme katar. Ancak iyi işlemesi için üzerinde iyi çalışılması ve ve kamu personelinin bununla ilgili tam olarak bilgilendirilmesi şart” bilgisini verdi.


Yeni Şafak 


Haber Günboyu Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


METREKARE ile de ev alınabileceği haberi inşaat sektörünü mutlu etti. Sektör temsilcilerinden Art aş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, uygulamayı memnuniyetle karşıladı. Çetinsaya, "Metrekare ile ev alımı satışlarımıza katkı sunar.  Yabancı yatırımcı artar, faaliyetlerimiz artar. En mühimi de bundan böyle güvenilir firmalara para yatırılır." dedi.  Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise "Dar gelirliler ev alamıyordu.  Metrekare metrekare satış alımları arttıracak." öngörülerinde bulundu. Demir, dairenin dolar ve altın gibi yatırımlardan güvenli olacağını da anlattı. Metrekare ile ev alımının belgeler ve fonlar ile teminata alınacağını kaydetti. Demir, ayrıca şunları dile getirdi: "Yatırımcıların aldığı belgeyi dileğinde kar ile nakde çevirme imkanı olmalıdır. Uygulama iyi bir çerçeve ile inşaat sektörüne yoğunluk getirecektir." 

Günboyu 


Geri Dön