25 / 04 / 2024

1 Ocak 2011'den sonra konutlar için enerji kimlik belgesi almak zorunlu olacak!

1 Ocak 2011'den sonra konutlar için enerji kimlik belgesi almak zorunlu olacak!

Bayındırlık ve İskan  Bakanlığı"nca AB"ye uyum sürecinde konutlar için getirilen 'Enerji Kimlik  Belgesi' alma zorunluluğunun Ocak 2011'den itibaren uygulamaya konulacağı  bildirildi



Bakanlık tarafından 2008"da çıkartılan ve yeni yılda yürürlüğe girecek  'Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği' gereğince, yeni yapılacak binaların,  yıllık enerji tüketimi miktarına göre 'Enerji Kimlik Belgesi'nin  düzenlenmesinin gerekeceği belirtildi.
               
Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa"da üstünde özenle durulan ve sıkı  denetimlerle uygulanan ısı yalıtımının, Türkiye"de de hak ettiği değeri bulmaya  başladığını söyledi.
               
2011"in, getirilecek zorunlu uygulamalar, yönetmelikler ve kanunlarla  adeta yalıtım yılı olacağını belirten Ulu, 'AB"ye uyum sürecinde yeni binalarda  (Enerji Kimlik Belgesi) zorunlu. Ayrıca, bugüne kadar 19 ilde uygulanmakta olan  Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun da, Bakanlar Kurulu Kararı ile yeni yılda bütün  illerde uygulanacak. Yani binalara ısı yalıtımını yaptırmak kaçınılmaz olacak.  Yalıtımdan kaçış mümkün olmayacak' dedi.
               
Ulu, bu uygulamaların sadece yeni binaları değil mevcut binaları da  ilgilendirdiğini ifade ederek, 'Enerji Kimlik Belgesi mevcut binalarda 2017"den  itibaren zorunlu olacak. Ayrıca Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) tarafından  hazırlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Taslağı"na göre, 2012"den itibaren  yalıtımsız binalardan alınan vergiler artacak. Yani mevcut binalar ne kadar erken yalıtılırsa o kadar karlı olacak' diye konuştu.
               
-'ENERJİ KİMLİK BELGESİ OLMAYAN BİNA KALMAYACAK'-
               
Ulu, yeni inşa edilen binalar için 1 Ocak"tan itibaren, mevcut binalar  için 2017"ye kadar alınması gereken 'Enerji Kimlik Belgesi'nin, binanın ısıtma,  soğutma ve aydınlatma için gerekli toplam enerji giderinin yıllık maliyetine  kadar birçok bilgiyi içeren bir belge olduğunu bildirdi.
               
Konutlar aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A"dan G"ye kadar  sınıflandırılacağını anlatan Ulu, 'A sınıfı, tasarruflu ve SEG (Sera Gazları  Emisyonu Göstergesi) emisyonu düşük konutları, G sınıfı ise enerji israf eden ve  SEG emisyonu yüksek konutları işaret edecek' diye konuştu.
               
Yeni bir ev satın almak ya da kiralamak isteyenlerin öncelikle binaların  'Enerji Kimlik Belgesi'ne bakacaklarını anlatan Ulu, şöyle konuştu:
               
'Bu belgenin zorunlu hale gelmesi ise en başta ısı yalıtımını zorunlu  kılıyor. çünkü binalarda en fazla enerji tüketimi yaklaşık yüzde 85 oranında  ısıtma ve soğutma amaçlı oluyor ve ısı yalıtımı ile enerjiden en az yüzde 50  tasarruf sağlanıyor.
               
Enerji Kimlik Belgesi sayesinde yeni binaların yalıtımsız olması yüzde  100 engellenirken mevcut binalara da (ne kadar erken yalıtım yaptırırsan o kadar  iyi olur) mesajı veriliyor. çünkü yalıtımsız binalara artık her konuda fazla  tüketen, fazla masraf çıkaran binalar olarak bakılacak ve değerleri azaldıkça  azalacak. Belgesi olmayan ya da düşük enerji sınıfına sahip evler, kiralama ve satın almada tercih edilmeyecek. Binanın ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğunu ve  ısıtma, soğutma, aydınlatma için ne kadar para harcanması gerektiğini gösteren  Enerji Kimlik Belgesi"nin bu nedenlerle konut fiyatlarını da etkileyeceğine kesin  gözüyle bakılıyor.'
               
-YAPI DENETİM KANUNU İLE BİNALAR DENETLENECEK-
               
Ulu, halen 19 ilde uygulanan Yapı Denetim Kanunu"nun da 1 Ocak"tan  itibaren Türkiye genelindeki tüm illerde uygulanacak olmasını çok olumlu bir  gelişme olarak değerlendirdi.
               
Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği"nin yapı denetim firmaları tarafından  denetlendiğini belirten Ulu, yılbaşından itibaren ülkemizdeki hiçbir ilde ısı  yalıtımından kaçmanın mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön