29 / 03 / 2024

1 Temmuz'da çevre dostu ampuller geliyor!

1 Temmuz'da çevre dostu ampuller geliyor!

Philips Pazarlama Direktörü Özge Süzen, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren çevreye duyarlı tasarım ve enerji etiketlemesi tebliğleriyle daha çevreci ve daha tasarruflu aydınlatma elde edileceğini kaydetti.



Philips'ten yapılan açıklamaya göre, elektrik lambaları ve armatürlerin piyasaya arz edilirken etiketleme ve ek ürün bilgisi temin etme gereklerini belirleyen "Elektrik Lambaları ve Aydınlatma Armatürlerinin Enerji Etiketlemesine Dair Tebliğ" ve "Doğrusal Lambalar, Işık Yayan Diyot Lambalar ve ilgili Ekipmana İlişkin Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ" 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi.


Bu tebliğlerle artık elektrik lambaları ve aydınlatma armatürlerinin paketlerinde enerji tüketimleri, üretim standartları ve teknik değerler gibi ürün bilgilerinin yer alması zorunlu hale geldi.


Philips Pazarlama Direktörü Özge Süzen, enerji etiketlemesi ve ekotasarıma ilişkin yeni düzenlemelerle ilgili değerlendirmesinde, "Tebliğ, paketlerin üzerinde yazan her bilginin ürünle birebir örtüşmesini sağlayacak. Bu da standarda uygun üretimi sağlarken, tüketicinin kandırılmasının önüne geçilmiş olacak. Diğer bir deyişle, tüketici aslında hangi özelliklere sahip bir ürünü satın alması gerektiğini ya da aldığını bilecek. Böylelikle elektrik faturasından daha çok tasarruf edebilecek" dedi.


Süzen, tüketicinin haklı olarak aldığı lambanın etiketinde yazan performansı görmek istediğini belirterek, şunları kaydetti: 


"Örneğin her ikisinin de üzerinde 8 watt yazan iki üründen herhangi biri, tüketici tarafından başka bir bilgi dikkate alınmadan rastgele seçilebiliyordu. Halbuki bu lambalardan birinin ışığı 2 watt kadar kalabiliyor, diğeri ise etiketinde yazdığı performansı sergileyebiliyordu. Yeni tebliğlerle gelen zorunluluklar, tüketiciye ihtiyacına uygun doğru seçim yapmaya yönlendiriyor. Bu sebeple, bu düzenlemelerin hem tüketiciyi bilinçlendirmek hem de tüketicinin kandırılmaması adına hepimiz tarafından sahiplenilmesi gerekiyor".


Özge Süzen, tebliğe göre 1 Temmuz'a kadar ithal edilmiş, imalatçının ya da bayilerin stoklarında kalan elektrik lambaları ve aydınlatma armatürlerinin bu uygulamadan etkilenmeyeceğini ve stoktaki ürünlerin satılabileceğini aktardı. 


Philips Aydınlatma markası taşıyan tüm lambaların 2013 yılından bu yana zaten ekotasarım ve enerji etiketlemesi tebliğlerine uygun olarak üretildiğini vurgulayan Süzen, Philips'in stoklarının halihazırda yeni tebliğle uyumlu bulunduğunu ifade etti.


 


- Aydınlatma ürünlerinde yeni dönem


 


Yeni tebliğin amaçları arasında lamba ve armatür üreticilerini aynı platformda bir araya getirmek, ürünlerin aynı standartlarda üretildiğini garantileyerek eşit şartlarda rekabet ortamı yaratmak, ürün paketlerini yenileyerek, tüketicilere yardımcı olmak, tüketici memnuniyetini artırmanın yanı sıra enerji verimliliğini sağlamak bulunuyor.


Bunların yanı sıra tüketiciler, ihtiyaç duydukları lambayla ilgili tüm bilgilere sadece kutu ambalajına bakarak erişebilecek. Tüketiciler yenilenen enerji etiketleri sayesinde yüksek enerji tasarruflu ürünleri satın alabilecek.


Yeni tebliğe uygun halojen lambalar, floresan lambalar, yüksek basınçlı gaz deşarjlı lambalar, LED lambalar ve LED modüllerden satın alan tüketiciler, elektrik faturalarında ciddi düşüşler yaşanmasına ve çevre dostu ampuller sayesinde doğanın korunmasına da katkıda bulunacak.


 


- Enerji etiketi tebliğiyle değişenler


 


Halojen ve kompakt floresan teknolojisine sahip enerji tasarruflu ampuller için yeni zorunluluklar getiriliyor.


LED lambalar (ışık yayan diyot lambalar) için gereken minimum performans standartları ve fonksiyonel gereksinimler tanımlanıyor.


Reflektör ve spot lambalar gibi doğrusal lambalar için yeni üretim standartları geliyor.


Verimsiz F ve G enerji sınıfları çıkarılarak A+ ve A++ olarak yeni enerji sınıfı ekleniyor. Bu yasal düzenlemeyle birlikte en yüksek enerji verimliliği sınıfı A++ , en düşük enerji sınıfı E harfi oluyor.


"Enerji tasarruflu lamba" tanımı değişiyor. Artık A sınıfı ve daha üst enerji sınıfları A+ ve A++ olan lambalar enerji tasarruflu lambalar olarak adlandırılıyor.


Üretici ve tedarikçilere yeni yaptırımlar getiriliyor. Üreticiler lamba tipine bağlı olarak kullanım ömrü, maksimum tüketilen güç (vat cinsinden) lambanın parlaklığının minimum lümen değeri gibi açıklamaları kutu ambalajı üzerinde belirtilmek zorunda. Hem kutu paketlerinin üzerinde hem de lambanın üzerinde belirtilen teknik değerler sayesinde tüketiciler aradıkları ürünü kolayca seçebilecekler. Ayrıca ürün karşılaştırması için gerekli olan tüm veriler herkesin erişebileceği şekilde internet ortamında yayınlanacak.



AA


Geri Dön