18 / 04 / 2024

10 milyon aboneden yüzde 70'i doğalgaz ödemesini zamanında yapıyor!

10 milyon aboneden yüzde 70'i doğalgaz ödemesini zamanında yapıyor!

Elektrik abonelerinin aksine doğalgaz aboneleri borcuna sadık. Gaz aboneleri fatura kesim tarihini takip eden 25 günde borcunu kapatıyor. GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, 10 milyon abonenin yüzde 70’inin zamanında ödeme yaptığını belirtti...



Elektrik dağıtım şirketleri her ay 33 milyon abonenin 15 milyonuna ihbarname gönderirken, doğalgaz aboneleri ödemelerini düzenli yapıyor. Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, 10 milyon abonenin yüzde 70’inin zamanında ödeme yaptığını belirterek, yüzde 22’sinin de gecikmeli olarak faturasını ödediğini kaydetti. Yüzde 7’lik abonenin ihbarnameyi gördükten sonra gazı kesilmeden önce ödemesini yaptığını kaydeden Arslan “Doğalgaz abonelerinin fatura kesim tarihini takip eden 25 gün içinde yüzde 99 gibi büyük bir bölümünün ödeme yaptığı söylenebilir” dedi. STAR’a açıklamalarda bulunan Arslan, doğalgaz dağıtım sektöründe, elektrik dağıtım sektöründeki gibi işin niteliğinden, tekniğinden kaynaklı büyük bir teknik kayıp bulunmadığını ifade etti.


Gazda kayıp elektrik gibi değil


Doğalgazda en büyük kayıpların ölçüm sistemlerinde zamana bağlı olarak oluşan ve faturalanamayan kayıp olduğuna dikkati çeken Arslan, 10 yıl kullanılmış sayaçların yüzde 72’si hata sınırları içinde kalarak normal çalışırken, yüzde 28’inin minimum yüzde 5’inin ise eksik ölçüm yaptığını söyledi. GAZBİR Başkanı Arslan “Bunu genellediğimizde yaklaşık yüzde 1.5 üzerinde teknik kaybın olduğu söylenebilir” diye konuştu.


Otomatik ödemeler daha düzenli


Yapılan incelemelerde ölçüm sistemlerinin dağıtım şirketlerine getirdiği kaybın yüzde 1-3 civarında olduğunu aktaran Arslan, şöyle konuştu: “Dağıtım şirketlerinin yüzde 1.9-2.1 gelir marjı ile çalıştığı düşünüldüğünde, bu değer şirketlerimizin sürdürülebilirliği açısından büyük bir engel. Bu kayıpların sınırlandırılarak gelecekte elektrik piyasalarındaki duruma dönüştürülmeden verimlilik arttırılabilir ve kullanıcılar için ilave yükler gelmemiş olur.” Arslan, en düzenli ödeme yapan illerin otomatik ödeme talimatı tercihinin arttığı iller olduğunu söyledi. Arslar, GAZBİR olarak bu analizlerin daha net yapılacağı kurumsal bir portal üzerinde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.


Ayşe Ekin Gündüz/Star Gazetesi


Geri Dön