24 / 04 / 2024

10 tıp merkezine kapatma kararı!

10 tıp merkezine kapatma kararı!

İzmir’de Şifa Üniversitesi’ne bağlı 9 tıp merkezine YÖK tarafından verilen kapatma kararı tebliğ edildi. Başkent Üniversitesi’ne bağlı 1 tıp merkezi için de kapatma kararı verildi.



İzmir’de Şifa Üniversitesi’ne bağlı dokuz tıp merkezi için YÖK’ün verdiği kapatma kararı polis aracılığıyla tebliğ edildi. Aynı şekilde Başkent Üniversitesi’ne bağlı Zübeyde Hanım Tıp Merkezi için de kapatma kararı verildi.



İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler dün öğle saatlerinde Türkiye Tabipler Vakfı’nın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi’nin Bornova’daki Tıp Fakültesi Hastanesi dışındaki çeşitli ilçelerdeki 9 tıp merkezine giderek  İzmir  sağlık Müdürlüğü’nün kapatma yazısını tebliğ edip, tespit yaptı.


İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın “Olur” imzasının da bulunduğu yazıda, YÖK’ün 26.11.2015 tarihli kararında, tıp fakültelerine bağlı semt polikliniklerinin eğitime yönelik olmaması nedeniyle kapatılması, eğitime yönelik çalışacak olanların ise yeniden YÖK’ten 6 Aralık 2015 tarihine kadar ruhsat alması gerektiği hatırlatıldı.


Polis tespit yaptı


Polis ve İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri bu kapsamda çalışan Şifa Üniversitesi’nin dokuz, Başkent Üniversitesi’nin Zübeyde Hanım Tıp Merkezi adıyla bir merkezinde 9 Aralık tarihinde tespit yaptı. Tespitte bu merkezlerde 6 Aralık tarihinden sonra da hasta tedavi ve sağlık hizmetinin devam ettiği belirlendi.


Valilik onayı ile


Bunun üzerine polis ekipleri sözkonusu tıp merkezlerine gidip hasta kabulünün durdurulmasını istedi. Ekipler Valilik onayı ile tebliğ ettikleri yazıyla, nakli mümkün olmayan hastaların tedavilerinin tamamlanmasından, nakli mümkün olanların başka hastanelere nakillerinin ardından Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi.


Türkiye Tabipler Vakfı’nın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi ve Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde geçen haziran ayında ’paralel devlet yapılanması’ adı altında yürütülen soruşturma kapsamında arama yapılmış, 21 saat süren arama sonucunda 200 klasör evrak ile bilgisayarlara el konulmuştu.


Türkiye Tabibler Vakfı ise, bu aramanın ardından yaptığı açıklamada hastaneyi 2011 yılında, üniversiteyi de 2012 yılında devrettiklerini, kendilerinin sadece üniversiteli öğrencilere burs sağladıklarını belirtmişti.


Şifa Üniversitesi’ne bağlı 9 tıp merkezine kararı tebliğ eden emniyet müdürlüğü ekipleri, yeni hasta kabulünün de durdurulmasını istedi. 



Milliyet


Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Yapı’ya bağlı Şifa Üniversitesi Hastaneleri grubuna ait 8 hastane ve tıp merkezini eğitim öğretim faaliyetinde bulunmadıkları gerekçesiyle kapatma kararı aldı. Zübeyde Hanım Hastanesi ile ek binasının da aynı kapsamda kapısına kilit vuruldu

İzmir sağlık sektöründe dün önemli bir gelişme yaşandı. Paralel Yapı'ya yakınlığıyla bilinen Şifa Üniversitesi Hastaneleri grubuna ait 8 hastane ve tıp merkezi için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kapatılma kararı alındı. Türkiye Tabipler Vakfı'nın kurduğu Şifa Üniversitesi'nin İzmir'deki bu 8 hastane ve tıp merkezi binasında YÖK'ün mevzuatlarında açıkça belirtilmesine karşın eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunulmadığı tespit edildi. Bu arada Şifa'nın yanı sıra Başkent Üniversitesi'nin İzmir Karşıyaka'daki Zübeyde Hanım Hastanesi ile ek hizmet binası için de yine kapatma kararı alındı. Hastanelerin YÖK mevzuatına uygun olmadığı ve kurumlarda Sağlık Bakanlığı'nca verilen bir ruhsatın bulunmadığı bildirildi. Öte yandan Şifa Üniversitesi'nin Bornova'daki ana hastane binasının ruhsatı olduğu için açık kalacağı belirtildi. Hastanelerin yeni hasta kaydı yaptıklarının belirlenmesi halinde yasal işlem yapılacağı belirtildi.  


'Hasta kabulü durdurun' 


YÖK 26 Kasım 2015 tarihli toplantısında tıp fakültelerine bağlı semt polikliniklerinin eğitime yönelik olmaması nedeniyle kapatılması, eğitime yönelik çalışacak olanların ise yeniden YÖK'ten 6 Aralık 2015 tarihine kadar ruhsat alması yönünde karar aldı. Polis ve İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri bu kapsamda çalışan Şifa Üniversitesi'nin 8, Başkent Üniversitesi'nin Zübeyde Hanım Tıp Merkezi'nde 9 Aralık tarihinde tespit yaptı. Tespitte bu merkezlerde 6 Aralık tarihinden sonra da hasta tedavi ve sağlık hizmetinin devam ettiğinin belirlenmesi üzerine dün polis ekipleri sözkonusu tıp merkezlerine gidip hasta kabulünün durdurulmasını istedi. Ekipler, İzmir Sağlık Müdürlüğü'nün kapatma yazısını tebliğ etti ve tespit yaptı.  


Suç duyurusunda bulunuldu 


Adı geçen tesislerde nakli mümkün olmayan hastaların tedavilerinin tamamlanmasından, nakli mümkün olanların başka hastanelere nakillerinin ardından Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi. 


Şifa Üniversitesi'nin İzmir'deki 8 ek hizmet binasında YÖK'ün mevzuatlarında açıkça belirtilmesine karşın eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunulmadığı tespit edildi. Başkent Üniversitesi Hastanesi'nin de İzmir'deki Zübeyde Hanım Hastanesi ile ek hizmet binasının da yine YÖK'ün kararlarına aykırı olarak kendi ili dışında faaliyet gösterdiği ortaya çıktı. 


Bu 2 kurumun mevzuatlara uymadığı için YÖK'ten "uygun" belgesi ile Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almamasına rağmen çalıştığı belirtildi.  


Hastalar mağdur olmayacak


Kapatma kararının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü, hastanelere yeni hasta kaydı yapılmaması için provizyon işlemlerini durdurdu. Sağlık durumu iyi olan yatan hastalar ise önümüzdeki günlerde çeşitli hastanelere sevk edilecek. Bunun yanı sıra durumu ağır ve nakli gerçekleşmeyecek olan hastaların bu hastanelerdeki tedavileri devam edecek.




Bu haber Posta Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Cemaat'e yakınlığıyla bilinen İzmir'de Şifa Üniversitesi'nin 11 hastanesine kapatma kararı çıktı. Şifa Üniversitesi Hastaneleri'yle ilgili Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) kapatma kararı çıktı. Karara göre, üniversitenin İzmir bornova'daki hastanesi, İzmir Basmane'deki hastanesi ve 9 polikliniği ruhsatları iptal edilerek kapatılıyor


İzmir’de Şifa Üniversitesi’ne bağlı dokuz tıp merkezi için YÖK’ün verdiği kapatma kararı polis aracılığıyla tebliğ edildi. Aynı şekilde Başkent Üniversitesi’ne bağlı Zübeyde Hanım Tıp Merkezi için de kapatma kararı verildi.


İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler bugün öğle saatlerinde Türkiye Tabipler Vakfı’nın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi’nin bornova’daki Tıp Fakültesi Hastanesi dışındaki çeşitli ilçelerdeki 9 tıp merkezine giderek İzmir sağlık Müdürlüğü’nün kapatma yazısını tebliğ edip, tespit yaptı. İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın "Olur" imzasının da bulunduğu yazıda, YÖK’ün 26.11.2015 tarihli kararında, tıp fakültelerine bağlı semt polikliniklerinin eğitime yönelik olmaması nedeniyle kapatılması, eğitime yönelik çalışacak olanların ise yeniden YÖK’ten 6 Aralık 2015 tarihine kadar ruhsat alması gerektiği hatırlatıldı. Polis ve İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri bu kapsamda çalışan Şifa Üniversitesi’nin dokuz, Başkent Üniversitesi’nin Zübeyde Hanım Tıp Merkezi adıyla bir merkezinde 9 Aralık tarihinde tespit yaptı. Tespitte bu merkezlerde 6 Aralık tarihinden sonra da hasta tedavi ve sağlık hizmetinin devam ettiği belirlendi.


Bunun üzerine polis ekipleri sözkonusu tıp merkezlerine bugün de gidip hasta kabulünün durdurulmasını istedi. Ekipler Valilik onayı ile tebliğ ettikleri yazıyla, nakli mümkün olmayan hastaların tedavilerinin tamamlanmasından, nakli mümkün olanların başka hastanelere nakillerinin ardından Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi.


REKTÖRLÜKTEN AÇIKLAMA


Şifa Üniversitesi Rektörlüğü uygulama konusunda yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:


"Üniversitemizin ek binaları İzmir valiliğinin oluru ile il sağlık müdürlüğü tarafından kapatılma işlemi başlatılmıştır. YÖK’ün semt poliklinikleri başlıklı kararında vakıf üniversitelerin eğitim hizmeti verilmeyen semt polikliniklerinin 6 Aralık tarihine kadar kapatılması istenmiş olmasına rağmen İzmir Valiliği’nce eğitim hizmeti verilen tüm ek binalarında işlem yapılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki faaliyetin durdurulması işlemleri adli bir sürecin sonunda değil, YÖK’ün daha önce aldığı ve şu an itibariyle Danıştay’da iptal davasına konu olan bir kararına dayanmaktadır. Ek binalarımızda yatarak tedavi gören hastalarımızın tedavilerine tamamlanıncaya kadar devam edilecektir. Bornova uygulama araştırma merkezimizin hasta kabulüne hiçbir kısıtlama getirilmemiştir. Diğer taraftan YÖK’ün belirtilen kararı sadece üniversitemizle ilgili olmayıp sağlık alanında eğitim ve hizmet veren tüm Türkiye’de faaliyet gösteren vakıf üniversitelerini kapsamaktadır. Doğrudan kurumumuza yönelik bir uygulama söz konusu değildir. Yapılan bu işlemlere karşı kurumumuz tarafından en kısa sürede yasal yollara başvurularak söz konusu işlemlerin iptali ve doğan zararların tazmini yoluna gidilecektir."


HAZİRAN AYINDA DA BİLGİSAYARLARINA EL KONULMUŞTU


Türkiye Tabipler Vakfı’nın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi ve Şifa Üniversitesi Tıp Fükültesi hastanesinde geçen haziran ayında ’paralel devlet yapılanması’ adı altında yürütülen soruşturma kapsamında arama yapılmış, 21 saat süren arama sonucunda 200 klasör evrak ile bilgisayarlara el konulmuştu. Türkiye Tabibler Vakfı bu aramanın ardından yaptığı açıklamada hastaneyi 2011 yılında, üniversiteyi ise 2012’de devrettiklerini, kendilerinin sadece öğrencilere burs sağladıklarını belirtmişti.


Bu haber Memleket Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


YÖK, kurul kararı olmadan sağlık faaliyetlerini sürdüğü gerekçesiyle Paralel Devlet Yapılanması'yla bağlantılı olduğu iddia edilen 2 üniversiteye kilit vurdu.

Paralel Devlet Yapılanması'na bağlı olduğu iddia edilen 2 üniversiteye YÖK tarafından kilit vuruldu.


Uyarılara rağmen YÖK kararı olmaksızın faaliyetlerini sürdüren Şifa Üniversitesi'nin ve Başkent Üniversite'sinin toplamda 10 EK Binası'na 'kapatma işlemi' uygulandı.


Hastalar mağdur edilmedi


Şifa Üniversitesi ve Başkent Üniversite'sinin EK Binalarına uygulanan kapatma işlemi esnasında mağduriyet oluşmaması için bir dizi önlem alındı.


Kapatma işleminin uygulanacağı hastanelerin önünde hasta nakilleri için 10 ambulans, 1 yenidoğan ambulansı, 4 motorize ekip olmak üzere toplamda 15 ambulans hazır bulunduruldu.


İşte kilit vurulan Üniversite Ek binaları;


Şifa Üniversitesi Bornova Uygulama Araştırma Merkezi Buca Ek Binası


Şifa Üniversitesi Bornova Uygulama Araştırma Merkezi Gaziemir Ek Binası


Şifa Üniversitesi Bornova Uygulama Araştırma Merkezi Karşıyaka Polikliniği


Şifa Üniversitesi Bornova Uygulama Araştırma Merkezi Menderes Ek Binası


Şifa Üniversitesi Bornova Uygulama Araştırma Merkezi Göztepe Ek Binası


Şifa Üniversitesi Bornova Uygulama Araştırma Merkezi Palmiye Ek Binası


Şifa Üniversitesi Bornova Uygulama Araştırma Merkezi Basmane Ek Binası


Şifa Üniversitesi Bornova Uygulama Araştırma Merkezi Kaya Termal FTR Merkezi


Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Uygulama ve Araştırma Merkezi


Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Uygulama ve Araştırma Merkezi Mavişehir Polikliniği


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Şifa Üniversitesi'nin kapatılmasına karar verilen hastane ve polikliniklerinden bazılarının üç yıl süreyle ruhsatsız işletildiği ve devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığı ortaya çıktı

Paralel Yapı'ya yakınlığı ile bilinen Şifa Üniversitesi'nin İzmir'de bulunan 7 hastane ve polikliniğe eğitim verilen uygulama ve araştırma merkezi gibi gösterip semt polikliniği olarak işlettikleri gerekçesiyle kapatılmasına karar verilmesinin ardından, konuya ilişkin detaylar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Şifa Üniversitesi'nin 7 hastanesinde yapılan usulsüzlük nedeniyle devletin yaklaşık 200 milyon lira zarara uğratıldığı tahmin edilirken, kesin miktarın Mali Suçlarla Mücadelesi Şubesi ekipleri tarafından yapılan incelemenin ardından netleşeceği öğrenildi. Öte yandan Şifa Hastanesi yetkililerinin, 2011 ile 2014 yılları arasında denetleme için gelen İzmir İl Sağlık Müdürlüğü görevlilerine, "Biz Üniversite hastanesi olduğumuz için YÖK'e bağlıyız. Diğer ilçelerde açtığımız hastaneler de ek hizmet binalarımız" şeklinde gerçeğe aykırı beyanda bulundukları bildirildi. 

MALİ POLİS BELİRLEDİ 

İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri 24 Haziran 2015'te Türkiye Tabipler Vakfı'na (TÜTAV) ve Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de aralarında yer aldığı 4 adrese eş zamanlı operasyon düzenlemişti. Evrakı inceleyen polis, Şifa Üniversitesi'nin Basmane, Gaziemir, Göztepe, Buca, Karşıyaka, Menderes ve Balçova'da bulunan hastane ve polikliniklerinde tıp eğitimi verilmemesine rağmen, birimlerin Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi gösterilip, semt polikliniği gibi işletildiğini, haksız kazanç elde edildiğini belirledi. Ayrıca hastane ve polikliniklerden bazılarının 2014'e kadar ruhsatsız olarak işletildikleri de tespit edildi. Polis ekipleri yapılan bu usulsüzlüğü Yükseköğretim Kurulu'na (YÖ) bildirdi. YÖK de bunun üzerine hastaneler ve poliklinikler hakkında kapatma kararı verdi. 

Kapatma kararı İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından önceki gün öğleden sonra hastane yetkililere tebliğ edildi. Tedavileri devam eden, ameliyat olması gereken hastaların mağdur olmamaları için hastane yetkililerine 10 günlük ek süre tanındı. 10 günlük süre sonunda 7 hastane ve polikliniğin kapısına mühür vurulacağı bildirildi. Hastanelere tebliğ tarihinden itibaren yeni hasta alınmayacağı belirtildi. Şifa Üniversitesi hastane ve polikliniklerden elde edilen gelirin Fetullahçı Terör Örgütü'ne aktarılıp aktarılmadığı mali polis tarafından incelemeye alındı. 


3 YIL SAKLAMIŞLAR 

Şifa Üniversitesi'nin 7 hastane ve polikliniğindeki yetkililerin, kurumları denetlemeye gelen İzmir İl Sağlık Müdürlüğü görevlilerine gerçeğe aykırı beyanda bulundukları öğrenildi. Hastane ve poliklinik yetkililerinin, denetlemeye gelenlere "Şifa Üniversitesi'ne bağlı ek hizmet binaları olarak çalışıyoruz. Bu nedenle YÖK'e bağlıyız. Bizi İl Sağlık Müdürlüğü denetleyemez. Bu sizin denetleme alanınızın dışında kalır. YÖK denetleyebilir" dedikleri belirtildi. Mali polis hastanelerin evraklarını incelemeye alırken, kamu zararının yaklaşık 200 milyon lira olabileceği tahmin ediliyor. Hesap incelemeleri tamamlandıktan sonra net rakamın ortaya çıkacağı bildirildi. Diğer yandan Şifa Üniversitesi yetkilileri, söz konusu birimlerde eğitim çalışması yürütüldüğünü, alınan karara ilişkin yasal haklarını kullanacaklarını kaydetti. 


Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İzmir’de Şifa Üniversitesi’ne bağlı 8 hastanenin kapatılmasına ilişkin kararın ardından, bu kurumlarda ‘tıp eğitimi’ adı altında sağlık hizmeti vermek suretiyle yapılan yaklaşık 200 milyon liralık ticari faaliyetin incelemeye alındığı bildirildi

İzmir'de Şifa Üniversitesi Bornova Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne bağlı 8 hastane ve tıp merkezi ile ilgili verilen kapatma kararı uygulamaya geçerken incelemelerin sürdüğü bildirildi. Ekiplerin, Şifa Üniversitesi'ne bağlı ek binalarda 'tıp eğitimi' adı altında sağlık hizmeti vermek suretiyle yapılan ticari faaliyeti mercek altına aldığı bildirildi. Ekiplerin, yaklaşık 200 milyon lira civarında olduğu öne sürülen haksız kazançla ilgili inceleme yaptığı kaydedildi. Hastanelerle ilgili kapatılma kararında, haziranda gerçekleştirilen Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik operasyonda elde edilen bulguların etkili olduğu öne sürüldü. İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, 24 Haziran'da Türkiye Tabipler Vakfı (TÜ- TAV) ile Vakfın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi ve Şifa Hastanesi'nde "evrakta sahtecilik ve Paralel Devlet Yapılanması'na finansal destek sağlandığı" iddiaları üzerine mahkeme kararıyla yapılan aramaların ardından elde ettikleri bulguları ilgili kurumlarla paylaştıkları öğrenildi.  



Tekrar başvuru istediler 


Üniversiteye ait ek binalarda 2011-2014 yıllarında tıp eğitimi veriliyormuş gibi gösterilerek sağlık hizmeti sunulduğu iddiası üzerine ekipler, konuyla ilgili YÖK'ü bilgilendirdi. Hastanenin 2014 öncesindeki işlemlerini inceleyen YÖK'ün, ek binalarda tıp eğitimine izin veren kurul kararını iptal ettiği ve izin için tekrar başvuru yapılmasını istediği belirtildi. YÖK'ün ilgili kararı sonrasında İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı incelemede, ek binalara hasta kabulünün devam ettiği iddiasıyla Şifa Üniversitesi'nin Buca, Gaziemir, Menderes, Göztepe, Palmiye ve Basmane ek binalarıyla Karşıyaka Polikliniği ve Kaya Termal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne kapatma kararı tebliğ edildi.  



Haksız kazanç iddiası 


Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin 2011-2014 dönemindeki usulsüzlük iddialarıyla ilgili incelemelerini sürdürdüğü öğrenildi. Şifa Üniversitesi'ne bağlı ek binalarda 'tıp eğitimi' adı altında sağlık hizmeti vermek suretiyle yapılan ticari faaliyeti mercek altına alan ekipler, yaklaşık 200 milyon lira civarında olduğu öne sürülen haksız kazançla ilgili incelemelerine devam ediyor. Bu arada, dün İl Sağlık Müdürlüğü'nün kapatma kararını tebliğ ettiği Şifa Üniversitesi'ne ait ek binalarda sabah saatlerinden bu yana acil servis dışında hasta kabulü yapılmadığı gözlendi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin 25 Haziran'da Türkiye Tabipler Vakfı (TÜTAV) ile vakfın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi ve Şifa Hastanesinde "evrakta sahtecilik ve Paralel Devlet Yapılanması'na finansal destek sağlandığı" iddiaları üzerine mahkeme kararıyla arama yapmış, 200 klasör evrak ile bilgisayarlara incelenmek üzere el konulmuştu. Önceki gün de YÖK'ün eğitim ve araştırma merkezlerinin ek hizmet binalarında sağlık hizmetleri sunabilmeleri için gerekli koşulları yerine getirmediği iddiasıyla Şifa Üniversitesi ve Başkent Üniversitesine ait bazı ek hizmet binaları için kapatma kararı verilmişti. 



Tarihi Köşk de incelemede 


Bu arada Şifa Üniversitesi'nin SGK'dan 49 yıllığına kiralayarak 2013'ten bu yana Buca Eğitim ve Sağlık Kampusü olarak kullandığı De Jongh Köşkü için de inceleme yapıldığı belirtildi. Şifa Üniversitesi, köşkü kiraladıktan sonra bahçesinde yaptığı inşaatlar nedeniyle tepki çekmişti. 



Akdoğan aranıyor 


Şifa Hastaneleri'nin kurucusu Dr. Mahmut Akdoğan'ın,  Ankara  Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ana soruşturması kapsamında arandığı belirtildi. Akdoğan'ın arandığı aynı soruşturma kapsamında İzmir eski Milletvekili İlhan İşbilen, önceki gün gözaltına alınmıştı. 



10 gün süre 


Şifa Üniversitesi'nin kapatılan 8 sağlık tesisinde yatan hastalara mağdur olmamaları için 10 gün süre verildiği kaydedildi. Ayakta tedavisi devam eden hastalar için de 3 gün süre tanındığı ifade edildi.


Geri Dön