25 / 04 / 2024

10 yıl oturan kiracı tahliyesi!

10 yıl oturan kiracı tahliyesi!

Borçlar Kanunu ile ev sahiplerine uzun yıllardır oturan kiracılarını tahliye etme hakkı verilmişti. 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ev sahipleri "10 yıl oturan kiracı tahliyesi" hakkını kullanabilecek...



10 yıl oturan kiracı tahliyesi!

Kira Kanunu olan Borçlar Kanununda kiracı tahliyelerine ilişkin hükümlere yer veriliyor. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile ev sahipleri kiracılarını çıkarırken haklı neden bildirmek zorunda oldu.


Ancak kanuna eklenen geçici madde ile birlikte ev sahiplerine uzun yıllardır oturan kiracılarını tahliye etme hakkı verildi. Bu uygulama 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 2 yıllık süre ile ertelendi.


GEÇİCİ MADDE 2 – 

"Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır."


Yukarıda yer alan maddeye göre 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ev sahipleri 10 yıl oturan kiracılarından herhangi bir gerekçe göstermeden tahliyesini isteyebilecek. Ancak birtakım koşullar dahilinde.


Ev sahibinin 10 yılı dolduran kiracısından evi boşaltmasını istemesi için her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunması gerekiyor.


Aynı şekilde belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Beş yıllık kiracı tahliyesi!



Geri Dön