26 / 04 / 2024

'10 yılda Esenler'deki konutların % 30'unu yenileriz'

'10 yılda Esenler'deki konutların % 30'unu yenileriz'

Dönüşüm harekâtının başladığı Esenler'de çalışmalar son sürat devam ediyor. Başkan Tevfik Göksu, "Bu hızla 10 yıl içinde konutların % 30'unu yenileriz" diyor. İşte Başkanın açıklamaları...



Kentsel dönüşüm seferberliğinin başlatıldığı İstanbul Esenler'in Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, 10 yıl içinde ilçedeki konutların yüzde 30'unun yenileceğini belirtti. İlçenin farklı noktalarında yürütülen çalışmalarla da toplam 10 binin üzerinde konut üretilmesi planlanıyor. 


Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın sorularını yanıtlayan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu'nun açıklamaları şöyle: 


Kentsel dönüşümde hangi noktadasınız? 


Turgut Reis Mahallesi'nde toplam 8 bin 800 metrekare alan içerisinde, KİPTAŞ ile ortaklaşa yürüttüğümüz projenin ilk etabında 282 konutta vatandaşlar oturmaya başladı. Projenin ikinci etabı için yıkımlar tamamlandı. Esenler'deki dönüşüm çalışmalarının diğer adresi de Oruçreis Mahallesi. Yaklaşık 72 bin metrekare alanda yürütülen çalışmalar,  TOKİ  işbirliğinde devam ediyor. Projenin ilk etabındaki 262 konutun inşaatı tamamlandı, daireler kurayla teslim edildi. İkinci etapta boşaltılan binaların yıkımına başlandı. Tuna Mahallesi'nde de mülkiyet problemi bulunan toplam 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılacak. 25 bin metrekarelik alana toplam 800 konut inşa edilecek. 


Bakanlar Kurulu tarafından ilk riskli alan ilan edilen Havaalanı Mahallesi'nde durum ne? 


Havaalanı Mahallesi'nde de kentsel dönüşüm kapsamında toplam 254 bina ve 1200 bağımsız konut yıkıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Emlak Konut ile ortaklaşa yürüttüğümüz projede, yıl sonuna kadar konutların hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. Toplam 72 bin metrekarelik alanda yürütülen projede, yüzde 35 yapılaşma, 65 yeşil alan olacak. 


BELEDİYEYE DE PAY VERİLSİN 


İmar Kanunu'nda yapılacak değişikliklere yatırımcılar tepkili. Siz ne düşünüyorsunuz? 

Sistemli bir şekilde uygulanabilir ve iyi formüle edilebilirse şehre yansıması açısından çok adaletli girdisi olur. Aslında burada söz konusu olan ve hedeflenen, şehirde adaleti sağlamaktır. Şimdi diyelim bir cadde açıyorsunuz. Bir vatandaşın evini yıkıyorsun, ancak bir arkadaki sokakta olan bina caddeye bakar hale geliyor. Dolaysıyla biri mağdur, biri de abâd oluyor. İşte böyle durumlarda devlet, binasının değeri artandan bir değer artışı vergisi alarak diğer hizmetlerde kullanmak istiyor. Bu değer artışlarından dolayı alınacak vergiden ilçe belediyelerine de pay verilmelidir. 


 Belediyeler gelir üretmek adına şehir planlarına bakılmaksızın imar artışı yapabilir mi? 

Hayır yapamaz. Şehir dediğiniz şey, aynen sınırları belli bir kutu gibi. Bu kutunun alabileceği malzeme sınırlı... Şehir, nihayetinde sınırları belli bir toprak parçası. Bunun üzerine ne kadar artı yük bindirirseniz sınırları zorlarsınız ve bir gün sınırlar çatlar, nefes alamaz hale gelir. 


HERKES 'BAŞKANIM BİZİ DE PROJEYE DAHİL ET' DİYOR 


Hedef kaç bin konut? 


Şu anda ilçemizde 10 binin üzerinde konut ya üretim, ya da proje aşamasında. Yani ilçemizdeki ilk hedefimiz olan yeni 10 bin konut hedefini aşmış durumdayız. Esenler'de 1 kilometrekareye 68 bin kişi düşüyor. İstanbul'daki ortalamanın 5 katı nüfusa sahibiz. Konutlar hak sahiplerine teslim edildikçe vatandaşlar sürekli belediyeye gelip 'Başkanım bizim binayı da dönüşüm projesine dahil et' diyor. Çalışmalar bu hızla devam ederse Esenler'de 10 yıl içinde konutların yüzde 30'u yenilenir. 


ESENLER'E ANNE ÜNİVERSİTESİ KURACAK


1 milyar TL bütçe ile 5 yılda 73 yeni projenin inşa edileceğini söylemiştiniz. Bu projeler neler? 

Bunun içinde kentsel dönüşüm de, sosyal dönüşüm de, kültürel ve sağlık dönüşümü de var. Yeni kültür merkezlerinden spor salonlarına, parklardan sosyal projelere kadar birçok çalışma yürütüyoruz. Örneğin, Esenler Spor Köyü Sporcu Eğitim Merkezi, Dede-Torun Merkezi, İkinci Bahar Kıraathanesi, Çocuk Sokağı, stadyum, Anne Üniversitesi, Çocuk Üniversitesi, 'Açığınızı Kapatıyoruz' gibi projeler... 


Kentsel Dönüşüm Müzesi de bu projeler arasında mı? 


Evet... KİPTAŞ ile birlikte kuracağımız müzede, gelecek kuşaklara nereden nereye geldiğimizi göstereceğiz. Geçmişte mühendislik hizmeti almadan, imalat hataları ile dolu, çarpık ve donatısı bulunmayan yapılardan nasıl güvenli konutlara geçiş olduğunu gözler önüne sereceğiz. 


HER SOKAĞA KAMERA


Kentsel dönüşüm dışında en önemli projeniz nedir? 


'Güvenli Şehir' projesi. Esenler'in her sokağını kameralarla takip edeceğiz. Böylece, gayri kanuni tüm faaliyetleri en aza indirmeyi, hatta sıfırlamayı hedefliyoruz. Telekomünikasyon firmalarıyla hayata geçireceğimiz projenin altyapısını oluşuyoruz. Türkiye'de bir ilk olacak. 




Geri Dön