28 / 03 / 2024

10 yılı dolduran kiracı evden çıkartılabilecek

10 yılı dolduran kiracı evden çıkartılabilecek

TBMM Genel Kurulu, AB'ye uyum kapsamında hazırlanan Borçlar Yasa Tasarısı'nı görüşülmeye başladı



Elektrik faturasını ödemeyen ya da 10 yılı dolduran kiracı evden çıkartılabilecek, ev sahibi akrabasını mazeret gösterebilecek.

TBMM Genel Kurulu, AB'ye uyum kapsamında hazırlanan Borçlar Yasa Tasarısı'nı görüşülmeye başladı. 650 maddeden oluşan yeni tasarıda yer alan maddeler:

Depozitolar kontrol altına alınıyor. Buna göre; konut ve çatılı işyerleri için verilen miktar 3 aylık kira bedelini aşamayacak.

Faturasını ödemeyen kriacı evden çıkartılabilecek.

Eşinin rızası olmadan ev boşaltılamayacak, kira sözleşmesi fesh edilemeyecek.

Mal sahibi, üst ve alt soyunun (torun, kardeş vb.) gereksinimlerini gerekçe göstererek kiracının çıkmasını talep edebilecek.

Kira artışı bir önceki yıla ait Üretici Fiyat Endeksi'ni geçemeyecek. 5 yıl aynı evde oturan kiracı, emsal kira bedellerine göre 'hakkaniyet ve dürüstlük kuralına uygun' oran isteyebilecek.

Mal sahibi, 10 yıl sonunda en az 3 ay önce haber vermek koşuluyla herhangi bir sebep göstermeden sözleşmeye son verebilecek.


Eşlerden biri, herhangi birine banka kredisi, kredi kartı gibi çeşitli işlemler için kefil olacaksa eşinin yazılı iznini alacak. Kiracı, komşulara gerekli saygıyı gösterecek. Aksi taktirde mal sahibi, 30 gün içinde durumunu düzeltmesi için ihtarda bulunacak.

Kiracının yüksek sesle müzik dinleme, gürültü yapma, balkonda mangal yakma gibi davranışları komşular tarafından istenmezse, ev sahibi yazılı bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilecek.
Vatan


Geri Dön