25 / 04 / 2024

10 yılı dolduran kiracıya tahliye 1 Temmuz'da başladı!

10 yılı dolduran kiracıya tahliye 1 Temmuz'da başladı!

1 Temmuz 2014 tarihinde Borçlar Kanunu'nun 10 yıllık kiracıların tahliyeleri ile ilgili esasları yürürlüğe girdi.Bugünden itibaren ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını gerekçesiz tahliye edebilecek..



10 yılı dolduran kiracıya tahliye 1 Temmuz'da başladı!

1 Temmuz 2014 tarihinde Borçlar Kanunu'nun 10 yıllık kiracıların tahliyeleri ile ilgili esasları yürürlüğe girdi. Bugünden itibaren ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını haklı bir sebebe gerek duymadan tahliye edebilecek.


Bilindiği üzere Borçlar Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun ile Borçlar Kanununda yer alan ev sahibi 10 yıllık kiracı tahliye hakları 1 Temmuz 2014 tarihine ertelenmişti.


Bu uygulama ile artık kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin 10 yılı dolduran sözleşmesine son verebilecek.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde:

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Kiracı tahliye taahhütnamesi nasıl doldurulur?


Geri Dön