26 / 04 / 2024

10 yıllık kira sözleşmesi feshi!

10 yıllık kira sözleşmesi feshi!

Gayrimenkul kiralarını düzenleyen 6098 sayılı Borçlar Kanunu esaslarına göre, ev sahipleri 10. yılı dolan kiracılarını 1 Temmuz itibari ile evden çıkarabiliyor. İşte 10 yıllık kira sözleşmesi feshi...



10 yıllık kira sözleşmesi feshi!

Gayrimenkul kiralarını düzenleyen 6098 sayılı Borçlar Kanunu esaslarına göre, ev sahipleri her istediği zaman kiracısını evinden çıkaramıyordu.


Ancak yine aynı kanunda yer alan 347. madde gereğince kira sözleşmesi 10 yılı geçen kiracılar, ev sahipleri tarafından gerekçe gösterilmeden evden çıkarılabiliyor.


1 Temmuz 2014 tarihinde uygulamaya başlanacak olan bu maddeye göre, kiracısını tahliye edemeyen ev sahipleri, 10 senelik kiracılarını yalnız üç ay öncesinden bildirimde bulunmak koşulu ile tahliye edebiliyor.


Söz konusu bildirimin yazılı olarak yapılması gerekiyor. Aksi takdirde, bildirimin resmi olarak yapılmadığı gerekçesi ile sözleşme bir sene daha yenilenmiş olarak kabul ediliyor.


10 yıllık kira sözleşmesinin feshi ile ilgili kanun maddesi şu şekilde: Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Kiracılık hukuku!


Geri Dön