26 / 04 / 2024

10 yıllık kiracıların tahliyesi nasıl istenir?

10 yıllık kiracıların tahliyesi nasıl istenir?

Geçtiğimiz Temmuz ayında kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununun 347. maddesinde yer alan 10 yıllık kiracıların tahliyesi yürürlüğe girdi. Buna göre, 10 yıllık kiracıların tahliyesi nasıl istenir?



10 yıllık kiracıların tahliyesi nasıl istenir?

Geçtiğimiz Temmuz ayında kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununun 347. maddesinde yer alan 10 yıllık kiracıların tahliyesi yürürlüğe girdi.


Bilindiği üzere bu uygulama 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 2 yıllık süre ile ertelenmişti. 1 Temmuz 2014 itibarıyla taşınmaz sahiplerine verilen bu tahliye hakkı ile 10 yıllık kiracılar gerekçe gösterilmeden tahliye edilmeye başlandı.


Peki bir gayrimenkul sahibi 10 yıllık kiracısını nasıl tahliye edebilir? 10 yıllık kiracıların tahliyesi nasıl istenir?


Kanun gereğince taşınmaz sahiplerinin 10 yıllık kiracısını gerekçe göstermeden çıkarabilmesi için bildirim esaslarına uygun davranması yeterli oluyor.


Taşınmaz sahibinin, her uzama yılının bitiminden en az üç ay öncesinde yazılı bir şekilde bildirimde bulunması gerekiyor.


MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Ev sahibi 10 yıllık kiracı tahliye hakları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön