28 / 03 / 2024

10 yıllık kiracının tahliyesi!

10 yıllık kiracının tahliyesi!

1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren bildirim koşullarını yerine getiren ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını haklı bir sebep göstermeden tahliye edebiliyor. İşte, 10 yıllık kiracının tahliyesi!



10 yıllık kiracının tahliyesi!

Yürürlüğe giren yeni yasa ile birlikte artık oturduğu evde veya işlettiği dükkânda 10 yılı dolduran kiracı, mülk sahibinin hiçbir sebep göstermesine gerek kalmadan, evi ya da işyerini tahliye etmek zorunda oluyor. 


Borçlar Kanunu'nun kiracıların tahliyeleri ile ilgili maddesi 1 Temmuz tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Artık mülk sahipleri kanun 347. maddesinde yer alan İbareye dayanarak 10 yılını doldurmuş kiracısının sözleşmesini herhangi bir sebep göstermeksizin sona erdirebiliyor. 


Bunu ise kiracısına sözleşmesinin bitmesine 3 ay kala noterden gönderdiği ihtarname ile bildirebiliyor. Gönderilen ihtarnamede mülk sahipleri kira sözleşmesini 10 yıl nedeniyle uzatmadığını belirterek rahatlıkla tahliye isteyebiliyor.


MADDE 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.



Kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön