19 / 04 / 2024

10 yıllık kiracıyı çıkarma kanunu!

10 yıllık kiracıyı çıkarma kanunu!

Temmuz ayının yaklaşması ile 10 yıldır aynı evde oturan kiracılar tedirgin olmaya başladı. Çünkü 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren "10 yıllık kiracıyı çıkarma" serbest olacak...



10 yıllık kiracıyı çıkarma kanunu!

Temmuz ayının yaklaşması ile uzun süredir aynı evde kiracı olarak oturan kiracılar tedirgin olmaya başladı. Çünkü 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek uygulama ile birlikte "10 yıllık kiracıyı çıkarma" serbest olacak. Peki bu nedemek? Hangi kanuna göre ev sahipleri 10 yıllık kiracıyı çıkartabilecek?


Bilindiği üzere kiracı ile ev sahibi arasındaki hukuki ilişki 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu kapsamında şekilleniyor.


Madde 347 gereğince, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor.


Ev sahibin kiracısını evden çıkarabilmesi için bazı haklı nedenlerin meydana gelmiş olması gerekiyor. Örneğin bir kira döneminde kiracıya iki haklı ihtar gönderilmesi; ev sahibinin bu eve zorunlu ihtiyacı olması gibi.


Ancak, 1 Temmuz 2012 tarihinden iki sene sonra yürürlüğe girecek olan uygulamada ev sahiplerine gerekçe göstermeden 10 yıllık kiracıyı çıkarma hakkı veriliyor.


Buna göre, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren (17 gün sonra) kiracılar için yeni bir dönem başlıyor. 10 yıllık kiracıyı çıkarma kanunu esasları aşağıda yer alıyor:


MADDE 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


GEÇİCİ MADDE 2 – 

Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


5 yıllık kiracı tahliyesi!


Geri Dön