26 / 04 / 2024

100 emekliden 80'i kirada oturuyor!

100 emekliden 80'i kirada oturuyor!

100 emekliden 80'i kirada oturuyor. Kirada oturan ve 800-1500 lira arasında maaş alan emeklilerin tamamına yakını ise sıkıntı içinde. Emekliler, ev sahibi olabilmek için hükümetten yasa çıkarmasını istiyor...



100 emekliden 80'i kirada oturuyor. Kirada oturan ve 800-1500 lira arasında maaş alan emeklilerin tamamına yakını ise sıkıntı içinde. Emekliler, ev sahibi olabilmek için hükümetten yasa çıkarmasını istiyor.


Yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan vatandaşların sıkıntısı bitmiyor. Maaşların düşük olması bir yana her yıl artan konut fiyatları ve kira bedelleri emeklileri oldukça zorluyor. Çünkü 800-1500 lira arasında maaş alan 10 milyon emekliden 8 milyonunun evi yok ve kirada oturmak zorunda. 


Aldıkları maaşların önemli bir kısmmı konut ve kira (barınma) için harcayan emeklinin maaşından geriye pek de bir şey kalmıyor. 

Yani temel ihtiyaçlarını ve sağlık giderlerini karşılayamaz hale geliyor. 


Bu yüzden emekliler ve emekliliği yaklaşanlar hükümetten ekonomik konut için düzenleme yapmasmı istiyor. Maaşın yarısı kiraya Türkiye Emekliler Derneği  Adana  Şube Başkanı Seyfı îyiyürek, Türkiye'de yaşayan emeklilerin yüzde 80'ninin konut sahibi olmadığını bunun için hükümetten bir yasa çıkarmasını beklediklerini açıkladı. 


Emeklilerin yüzde 80'inin Seyfi İyiyürek kira ödediğini ve tamamının geçim sıkıntısı yaşadığını dile getiren İyiyürek şunları söyledi: "Yıllarca ısrarla ifade ettiğimiz gibi maaşının yarısını kiraya veren emeklilere  TOKİ  (Toplu Konut İdaresi) ve belediyeler 'Emekliler maaş alıyor' diye ekonomik ev yapmadı. 800 ile 1500 TL arasında maaş alan emekliler için devletten ya da belediyeden konut alabilmeleri için hükümetçe bir yasa çıkarılmasını talep ediyoruz. Yapılacak konutların emeklilik ve yaşlılık giderlerine uygun planlarla üretilmesini, 24 saat sağlık görevlisi, ambulans, temizlik ve bakım birimlerinin de bulundurulmasını, sosyal etkinliklerin de içinde yer alacağı sitelerin yapılmasını, bunların da uygun şartlarla tahsis edilmesini talep ediyoruz. Bugünkü şartlarda emeklilerimiz ancak bu şekilde ev sahibi olabilirler. 

Şu andaki kanunlar emeklilerimizi yok sayıyor. Bu nedenle yeni projeler üretilerek, konut yapılması için hükümete taleplerimizi iletiyoruz." 


MAAŞ FARKI DA SORUN 


Emekliler arasında maaş farkı gibi bir sorunun bulunduğunu, bunun hâlâ giderilemediğini anımsatan İyiyürek, "Emekliler arasındaki maaş konusunda eşitlik ilkesine uyulmadığı için makas açılmaktadır. 

Bağ-Kur ve SSK emeklisinin sendikal hakkı olmadığından tüketici endeksine (enflasyona) göre zam almaktadır. Burada gerçek gösterilmeyen tüketici  endeksinden dolayı maalesef emekliler mağdur durumda. Memurun toplu sözleşmesinden SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de faydalanmasını, tüketici endeksinin ortadan kaldırılmasını ya da SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de sendikal hakkın tanınmasını, böylece eşitlik ilkesinin çalıştırılmasını emekliler adına talep ediyoruz" diye konuştu. 


Posta 


Geri Dön