24 / 04 / 2024

100 Hintli firma yatırım için Türkiye'ye geldi!

100 Hintli firma yatırım için Türkiye'ye geldi!

TUSKON’ un düzenlediği Türkiye–Hindistan–Orta Asya Ticaret ve Yatırım Forumu’ nda, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ele alındı. 100 Hintli firmanın Türkiye’ye yatırım için geldiği belirtildi...



TUSKON’un düzenlediği Türkiye–Hindistan–Orta Asya Ticaret ve Yatırım Forumu’nda, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ele alındı. 100 Hintli firmanın Türkiye’de çalışmalar yaptığını belirten Hindistan İstanbul Başkonsolosu Manish Gupta, Türk firmalarını ülkesine davet etti.


Türk iş dünyasının dünya ticaret çevreleriyle buluşmasında rol oynayan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye–Hindistan–Orta Asya Ticaret ve Yatırım Forumu düzenledi. Forumda konuşan Hindistan’ın İstanbul Başkonsolosu Manish Gupta, iki ülkenin ekonomik anlamda işbirliğine odaklanması gerektiğini ifade etti. Hindistan’ın Türkiye’nin işbirliği yapmak istediği bir ülke olduğunu belirten Gupta, 3 yıl içinde iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha yukarı seviyelere çekmek istediklerini söyledi. İkili işbirliği çalışmalarının artırılması için bakanlık düzeyinde çalışmalar yapıldığını dile getiren Gupta, “Hindistan’ın 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı olacak ve Türk firmalarını bu ihalelere bekliyoruz. 100 Hintli firma şu an Türkiye’de çalışmalar yapıyor. Sermaye ve teknoloji kullanımında verimlilik artmalı. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde enerji alanında 235 milyar dolarlık yatırım olacak. Hindistan genç bir ülke. Ülkede şu anda 269 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi var. Bunu artırmak istiyoruz.  2050 yılında Hindistan’ın Çin’i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olması bekleniyor. 2025 yılında en büyük tüketici pazar olacağımızı düşünüyoruz. Türkiye ile eczacılık ve kimya alanlarında ortak girişimler düzenlenebilir.” diye konuştu.


TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer ise Hindistan ekonomisinin son 20 yılda çok büyüdüğünü ifade etti. Hindistan’ın 500 milyar dolarlık ithalatı olduğunu ancak Türkiye’nin bu meblağın yüzde 1’ini bile alamadığını kaydeden Ciğer, “TUSKON olarak işadamlarımızın Hindistan’daki ticari fırsatları değerlendirip bu payı hızla artırmalarını hedefliyoruz. Hindistan yakın gelecekte dünyanın yıldız ülkelerinden biri olacak. Geçen yıl iki ülke arasında 6,2 milyar dolarlık ticaret hacmi oluştu. Ancak bu çok küçük bir rakam. Türk mobilya üreticilerinden oluşan bir delegasyon kısa bir süre sonra Hindistan’a gidecek. Bu tarz etkinliklerin sayısını artırmalıyız. İnşaat ve altyapı alanında ortak işler yapabiliriz. Muhtemel projeleri ikili iş görüşmeleri ile yapacağız.” dedi.


 Hindistan Dışişleri Bakanlığı Avrasya Dairesi Eş Başkanı Ajay Bisaria, Türkiye’nin gerçek anlamda bir ticaret köprüsü olduğunu söyledi. Bisaria, “İş konusunda son derece güçlü iki ülke arasındaki ticari ilişkileri artırmak adına bu forumu düzenledik. 3. ülkelere Türkiye ile beraber ulaşmanın gayreti içindeyiz. Türkiye gerçek anlamda bir köprü.  Amacımız kazan kazan politikası ile iki ülkeye de gelir sağlamak.” dedi.  İki ülke arasındaki ticaret potansiyeline değinen Bisaria, “Kazakistan ve Rusya ile Hindistan’ın bir boru hattı projesi var. Bu proje, Türk yatırımcılar için bir fırsat oluşturuyor. Burada Türk firmaların inşaat sektöründeki tecrübelerini kullanmalıyız. Hindistan’ın da IT alanında büyük desteği olabilir. Türk Hava Yolları’nın başarısı dünyanın dilinde. Belki yakın gelecekte Hindistan Hava Yolları ile Türk Hava Yolları anlaşma yapıp ortak uçuşlar yapar.” şeklinde konuştu. Yatırım forumunda Türk firması Adviture ile Hintli JD Software Put arasında 3 milyon dolarlık iş anlaşması imzalandı. İki firma, IT, medya ve telekomünikasyon alanlarında işbirliğine gidecek. Türkiye ile Hindistan arasında benzerlikler olduğunu aktaran Hindistan-Türkiye İş Dünyası Derneği Başkan Yardımcısı Ali Şeker ise iki ülke arasında yatırımların artacağını söyledi.



ABDULKADİR CEMBEKLİ/ Zaman Gazetesi 



Geri Dön