25 / 04 / 2024

1+0'lar günü birlik kiralanamayacak!

1+0'lar günü birlik kiralanamayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın inşaatlarda uyulması gereken standartları belirlediği "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" gayrimenkul sektöründe stüdyo (1+0) daire tartışmasını başlattı...



Stüdyolara getirilen standartlar, konut alanlarında inşa edilen dairelerin günü birlik kiralanarak ticarete açılmasını da önleyecek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın inşaatlarda uyulması gereken standartları belirlediği "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" gayrimenkul sektöründe stüdyo (1+0) daire tartışmasını başlattı. Bakanlık, bu yönetmelikle stüdyo dairelerin metrekare büyüklüklerini belirleyip, bu tipteki dairelere standart getirmiş oldu. Düzenlemenin amacı ise, stüdyo daire dönemini kapatmak değil, daire ile otel odası arasındaki farkları netleştirmek. Düzenlemeyle, konut imarlı alanlarda inşa edilen dairelerin günü birlik kiralanarak ticarete açılmasının önüne geçilmek isteniyor. Bu konutlar, ruhsatta ticari işletmeler olarak gözükmediği için kiralamalardan elde edilen gelir kayda geçmiyor.

Ruhsat verilmeyecek Yönetmeliğe göre, her müstakil konutta en az 12 metrekarelik oturma odası, 8 metrekarelik yatak odası veya nişi, 3.3 metrekarelik mutfak, 3 metrekarelik banyo ve 1.2 metrekarelik tuvalet bulunması gerekiyor. 3 veya daha az odalı konutlarda ise banyo ve tuvaletin aynı yerde yer almasına izin veriliyor. Buna göre, bir daire net olarak 27.5 metrekareden küçük olamayacak. Dairelerde, arada kapı olmasa bile yatak odası ayrı bir şekilde konumlanacak.

Bundan sonra, bu ölçülere uymayan ve tanımlanan mekanlarda yer almayan dairelere ruhsat verilmeyecek.
Ticari faaliyet olmaz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, konut alanlarında inşa edilen dairelerin, otel odalarından ayrışması için bu düzenlemenin yapıldığını belirterek, "Stüdyo dairelerin, otel ya da pansiyon gibi günlük kiraya verildiğine dair iddialar oluyor. Konut alanındaki bir dairede ticari faaliyet yürütülemez.

Kayıtsız bir şekilde ticari faaliyet yürütenlerin önüne geçmek için bu standartları belirledik. Yani, konut alanlarındaki otelcilik faaliyetlerini engelliyoruz" diye konuştu.

TURİZM ALANINDA VAR
Yönetmelikte belirtilen "Ticaret+Konut, Turizm+Ticaret, Turizm+Ticaret+Konut" alanlarında yer alan yapılarda stüdyo tarzı dairelerin inşa edilmeye devam edileceğini söyleyen Bülent Ercan, "Bu alanlarda konut, ticaret ya da turizm tesisleri ruhsatta belirtiliyor. Ruhsatta ticari işletme olduğu belirtilirse, bu tip daireler inşa edilebilecek ve devlete kaydı yapılacaktır" dedi.

Konut ve ticaret birbirinden ayrıldı
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, uygulamayla ilgili, "Bakanlık, istismarların önüne geçmek için bir dairede olması gerekenlerin standartlarını belirledi.  Günlük kiralamaların yapılacağı yerleri yani konut ve ticareti birbirinden ayırdı" dedi. DKY inşaat Yönetim Kurulu  Başkanı Ali Dumankaya da otel odası ile konutun ayrımının yapıldığını belirtti.

Vatan

Geri Dön