20 / 04 / 2024

1+1 dairelere getirilen yasak yeniden görüşülecek!

1+1 dairelere getirilen yasak yeniden görüşülecek!

Cumhuriyet Gazetesi'nden Aykut Küçükkaya'nın haberine göre; Pendik Belediyesi'nin 1+1'lere getirdiği yasak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yeniden görüşülmek üzere ilçe belediyesine iade edildi. Yasak İBB'de yeniden görüşülecek..



AKP'li Pendik Belediyesi'nin 1+1'lere getirdiği yasak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yeniden görüşülmek üzere ilçe belediyesine iade edildi. İade gerekçesi olarak plan notunda "konut alanları" ile "ticari alanların" ayrılmaması gösterildi. İade gerekçesinin plan notunun özüne değil de prosedür hatası olarak gösterilmesi 1+1'lerin yalnızca bir süreliğine özgürlüğü anlamına geliyor. Cumhuriyet "aile yapısına ters" denilerek konulan 1 + 1 yasağını 5 Temmuz 2013 tarihinde duyurmuş, haber kamuoyunda büyük yankı yaratmıştı. Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin değişikliği "yasak değil sınırlama" sözleriyle savunmuştu. Pendik Belediyesi'nin Yenişehir ve Çamlık mahallelerinde 70 metrekarenin altında dairelere yasak getiren plan notu tadilatı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nda görüşüldü. Komisyon, "Teklif plan notunun konut alanlarına yönelik olduğu, ancak önerilen plan notunda Konut Alanları ibaresinin yer almadan Genel Hükümler Başlığı altına ilave edildiği" gerekçesiyle plan notunu ilçeye iade etti. Komisyonun iki sayfalık kararında şu değerlendirmeler yer aldı:


 • 1+1 dairelerin bölgede bulunan hane halkının ihtiyaçlarına cevap vermesinin zor olduğu. 

• 1+1 daire yapılmasının sınırlandırılmasının alandaki yaşam kalitesini yükselteceği. 

• Daha yaşanabilir mekânlar oluşturulacağı... 


Pendik İlçe Meclisi'nde 1+1 yasağına CHP olarak hayır oyu veren Belediye Meclis Üyesi Tarık Balyalı iade kararıyla ilgili olarak, "ilginç noktalardan biri de, iade için oybirliği ile karar alan İBB İmar Komisyonu üyelerinden İrfan Mert'in Pendik'te imardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve meclis üyesi olması. Yani kendi teklifini eksik bularak iadesi için oy vermiş" dedi. 


Cumhuriyet Gazetesi


Geri Dön