24 / 04 / 2024

11 Eylül müzesi 2014'te açılacak!

11 Eylül müzesi 2014'te açılacak!

ABD'de 11 Eylül 2001'de İkiz Kuleler'e düzenlenen terör saldırısının anısı için yaptırılan müze, 2014'te açılacak. Yeraltına doğru 22 metre derinlikte inşa edilen müzedeki nesneler saldırının izlerini taşıyor...



ABD'de, Dünya Ticaret Merkezi saldırısını ölümsüzleştirecek müze için geri sayım başladı. Dünyanın en çok etki uyandıran terörist eylemi olarak nitelendirilen "11 Eylül" saldırısının gerçekleştiği İkiz Kuleler'in bulunduğu yere "Ulusal 11 Eylül Anıt-Müzesi" inşa ediliyor. Hazırlık aşamasının sona ermek üzere olduğu bildirilen ve 2014'te açılacağı duyurulan müze basına tanıtıldı. Dünya Ticaret Merkezi'nin saldırıda yıkılan İkiz Kuleler'inin bulunduğu yere inşa edilen müzede, 11 Eylül olayını simgeleyen devasa nesnelerin yanı sıra terör eyleminin yarattığı trajediyi gözler önüne seren kişisel eşyalar da sergilenecek. 


ENKAZDAN ÇIKARILDI 

Ziyaretçiler, müzenin girişinde İkiz Kuleler'in temelini ayakta tutan, 25 metrelik devasa "çelik çatallar"la karşılaşacaklar. Binalar yıkıldıktan ancak 99 gün sonra kaldırılan enkazdan çıkan ve hâlâ yangının izlerini taşıyan "çelik çatallar" müzenin en büyük ve sembolik değere sahip parçaları. Yeraltına doğru 22 metrelik bir derinlikte inşa edilen müzenin ziyaretçi merpenlerinin yanında Dünya Ticaret Merkezi'nin acil durum merpenleri de sergilenecek. 11 Eylül günü yüzlerce insanın kaçmak için kullandığı bu hayat kurtaran merpenler, müzenin bir diğer önemli parçası olarak tanıtıldı. 


KİŞİSEL EŞYALAR 

Binanın çelik iskeletinden devasa parçalar, beton merpenler, tahrip olmuş itfaiye araçlarının yanı sıra 11 Eylül kurbanlarının kol saatleri, kişisel eşyaları ve hatıralarını anlatan küçük objeler de müzede yer alacak. "Müzedeki her nesnenin bir hikâyesi var" açıklamasını yapan müze müdürü Alice Greenwald, "Bu nesneler 11 Eylül'ün trajik anısıyla bir bağ kurabilmemizi sağlıyor" dedi. 9/11 Anıtı müdürü Joe Daniels ise "Müze sayesinde 11 Eylül'ün hikâyesi gelecek nesillere aktarılacaktır" dedi. 


Sabah


Geri Dön