18 / 04 / 2024

11 soruda Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli Projesi!

11 soruda Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli Projesi!

Dolmabahçe Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli’nin ilk ayağı olan Maçka Parkı'nda etüt çalışmalarına başlandı. İşte, 11 soruda Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli Projesi..



"Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri" projesinin Maçka Parkı'nda etüt çalışmalarına başlandı.  Beşiktaş’tan başlayıp Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne kadar uzanacak olan tünel projesi, Mayıs 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP'li üyelerin itirazları ile oyçokluğu ile kabul edilmişti.


Projenin ilk ayağını Maçka oluşturuyor. Maçka Parkı'nın stadyuma bakan giriş kapısı çalışmaların başlaması için çitlerle kapatıldı.


1-) Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli nedir?

Maçka Demokrasi Parkı'nın giriş kapısının karayolu tüneli inşası adına çitlerle çevrilmesinin hemen sonrasında, Projenin Dolmabahçe'den Yvuz Sultan Selim Köprüsü'ne uzanmakta olan tünel projesinin ilk etabı.


2-) Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli Projesi ne zaman kabul edildi?

"Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri olarak adlandırılan proje Mayıs 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oyçokluğu ile kabul edilmişti.


3-)  Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli güzergahı neresi?

Etüt çalışmaları devam eden Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli Projesi'ne göre Beşiktaş'tan Sarıyer'e kadar aralıklı olarak yerüstünden de ilerleyen tünel hattı, Maden bölgesinden yeniden yer altına girerek Zekeriyaköy'ün altından geçiyor ve 3. Köprü'yle birleşerek yer üstüne çıkıyor. Hatta Karadeniz sahilinde bulunmakta olan Kumköy koyuna da çıkış verilmekte.


4-) Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli nereden başlıyor?

Maçka Parkı'nın stadyuma bakan giriş kapısı çalışmaların başlaması için çitlerle kapatıldı. olmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli projesine göre bu noktada yer altına giren yol, Bayıldım Caddesi'nin hizasınca ilerleyerek, Balmumcu'ya uzanacak. Yaklaşık 7,5 kilometre uzunluğunda olacak bu tünelden 15 Temmuz Şehitleri köprüsüne çıkış verilecek. Bu tünelin, Taksim Meydanı'nda yer altındaki tünellerle birleştirilmesi öngörülüyor.


5-) Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli'nin uzunluğu nedir?

Dolmabahçe'den 3. Köprüye uzanacak olan Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli Projesi şuan 30 kilometre tüneller bütünü anlamına geliyor. 


6-)  Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli'nin imar planı ne zaman askıdan inecek?

Karayolu yatırımı olan olmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli projesinin imar planları Büyükşehir Belediyesi'nde askıda ve 6 Şubat'ta askıdan inecek. 

7-) Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli için inşaat ne zaman başlayacak?

Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli Projesi için ilk kazma bu yılın 2. yarısında vurulacak. 


8-) Tünel, Maçka Parkı'nın içinden geçecek mi?

Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri Projesi geçtiğimiz yıl Mayıs ayında İBB Meclisi’nde gerçekleştirilen oylamada kabul edilmişti. İmar planına göre Maçka Parkı’nın güney kısmında yerin altına giren Karayolu Tüneli, parkın etrafından Nişantaşı’na uzanan Bayıldım Caddesi hizasında ilerleyecek.


​Maçka Parkı'nda başlayan tünel, Balmumcu’ya kadar uzanacak ve tünelden 15 Temmuz Şehitleri köprüsüne bağlantı verilecek. Tünelin Maçka Parkı’na uzanan kısmı ise ’plan onama sınırı’ dışında bırakılmış. Yani planda projenin parkın içinden mi yoksa yeraltından mı gideceğine ilişkin bir bilgi belirtilmemiş.


9-) Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli askeri alanları etkileyecek mi?

Projeyi değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Yıkıcı, “Buradaki önemli nokta tünellerin batış-çıkış noktalarıdır” dedi.


Yıkıcı şöyle devam etti: “Projenin Dolmabahçe çıkışı Maçka Parkı; Levazım çıkışı Ortaköy vadisi olarak görülmektedir. Oradan Harp Akademileri’ne çıkan bölgeye uzanıyor. Ayazağa için ise ‘Maslak 1453’ diye askeri alan üzerine çökmüş rant projesinin kıyısından Fatih Ormanı ve Maslak’ta yoğun olarak rastlayacağınız askeri alanların olduğu bölgeden çıkacağı görülmektedir.”


10-) Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli gayrimenkul fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Dolmabahçe- Levazım, Levazım- Baltalimanı, Baltalimanı-Ayazağa, Ayazağa-Çayırbaşı ve Sarıyer-Zekeriyaköy arasında gerçekleştirilecek tünellerin özellikle Sarıyer'deki gayrimenkul projelerinin değerini artıracağı belirtiliyor. CBRE Uluslararası Gayrimenkul Danışmanlığı Direktörü Önder Akpınar, "Avrupa yakasında özellikle Zekeriyaköy, Demirciköy ve çevre bölgelerinde gayrimenkul fiyatları değerlenecek" dedi. 


11-) Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli trafiği nasıl etkileyecek?

Dolmabahçe Levazım Baltalimanı Ayazağa ve ardından Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne katılım şeklinde uzanması beklenen proje ile hedef trafik. Özellikle Levent ve Maslak'ta oluşan akşam trafiğinin tünellerle önüne geçilmesi amaçlanıyor. 




Öznur YASLI / Emlakkulisi.com


Geri Dön