28 / 03 / 2024

1/1000 ölçekli imar planı nasıl yapılır?

1/1000 ölçekli imar planı nasıl yapılır?

İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk, düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak bilgileri ayrıntılarıyla gösteren plana imar planı deniyor. Peki, 1/1000 ölçekli imar planı nasıl yapılır?



1/1000 ölçekli imar planı nasıl yapılır?

Tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak Nazım İmar Planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plana 1/1000 ölçekli imar planı deniyor.


1/1000 ölçekli imar planı planı sınırları, yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük arz eden bir veya birden fazla il sınırları bütününü veya bir kısmını kapsayacak şekilde belirleniyor. İmar planı ilgili kurum ve kuruluşlarla ve plan kapsamındaki ilgili idarelerle işbirliği sağlanarak Bakanlıkça yapılıyor veya yaptırılıyor. Bakanlık, plan yapım işini Bakanlıkça belirlenen planlama sınırı içerisinde kalan ilgili idarelere devredebiliyor.


1/1000 ölçekli imar planı..

İmar planı Bakanlıkça onaylanarak yürürlüğe giriyor. Onaylı planlar, plan kapsamında bulunan ilgili idarelere ve ilgili kurum ve kuruluşlara gönderiliyor. Planlar, ilgili idarelerce bir ay süre ile ilan ediliyor.


Kentsel gelişme alanı ihtiyacının büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alan sınırları dışında karşılanma gereği halinde, kent bütününü, kentsel gelişme alanını ve bu alanlarla bütünlük gösteren alanları kapsayan çevre düzeni planları, Bakanlığın koordinasyonu altında, ilgili büyük şehir belediyesi ve valilikçe ortaklaşa yapılıyor.


İmar planında sosyal tesis alanı nedir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön