17 / 04 / 2024

1/1000 uygulama imar planı nasıl yapılır?

1/1000 uygulama imar planı nasıl yapılır?

Uygulama imar planı, tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen plan olarak biliniyor. Peki, 1/1000 uygulama imar planı nasıl yapılır?



1/1000 uygulama imar planı nasıl yapılır?

Uygulama imar planı, tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen  ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını gösterecek şekilde hazırlanan raporlara  1/1000 ölçekli uygulama imar planı deniyor. 


Uygulama imar planı yapım süreci  3194 Sayılı İmar Kanunu içerisinde 8. maddede konu ile ilgili hükümle açıklanıyor. 


Bölge planları; sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzere hazırlanacak bölge planlarını, gerekli gördüğü hallerde Devlet Planlama Teşkilatı yapıyor veya yaptırıyor.


İmar planları; Nazım imar planı ve Uygulama İmar Planından meydana gelir. Mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılıyor veya yaptırılıryor, belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe giriyor. Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde bir ay süre ile ilan ediliyor.  Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz etme hakkı bulunuyor. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi on beş gün içinde inceleyerek kesin karara bağlıyor. 


İmar planları alenidir. Bu aleniyeti sağlamak ilgili idarelerin görevidir. Belediye başkanlığı ve mülki amirlikler, imar planının tamamını veya bir kısmını kopyalar veya kitapçıklar haline getirip çoğaltarak tespit edilecek ücret karşılığında isteyenlere verir.


Nazım imar planını kim hazırlar?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön