24 / 04 / 2024

1.25 imar yönetmeliğinin durdurulması aslında iyi haber!

1.25 imar yönetmeliğinin durdurulması aslında iyi haber!

Avukat Ahmet Aydın, 22 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 1.25 imar yönetmeliği geçici madde değişikliği ile ilgili değişikliği açıkladı.



Bilindiği gibi 22 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan geçici madde değişikliği ile, bu tarihten önce inşaat yapmaya yönelik bir girişimi olmuş inşaatlarda emsal dışı alanların kullanımı ile ilgili 1.25 çarpanını kullanma hakkını elde edebiliyor, bunun dışındaki inşaatlar bu yönetmeliğin bu avantajından yararlanamıyordu.


Yani, aynı oranda arsa terki olan, aynı sokak üstünde, aynı m2’de iki ayrı parsel için ayrı ayrı imar kuralları işletiliyordu. Bu sebeple Mimarlar Odasının Yönetmelikteki bu haksızlığı bertaraf etmek için ‘Çok Hukuklu Sistem’in iptali için açılan davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2015/1064 sayılı Yürütmeyi Durdurma kararıyla Yönetmeliğin Geçici 6. Maddesinin ve Genelgenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. 


Bu ne demektir?

Bu durum her ne kadar 1.25 çarpanla imar alacak olan inşaatlarının m2’lerinin küçüleceği gibi algılanıyorsa da, aslında bu karar 1.25’ten yararlanamayanların daha lehe olan bir uygulamadan yararlanabilmelerine imkan sağlayacaktır. Elbette öncelikle yönetmeliğin iptali ile ilgili mahkemenin karar vermesi gerekiyor.


Bizim sistemimizde herkesin kendi hukukunu seçme gibi bir imkan yoktur. Fakat bu ana kurala rağmen, bu yönetmelik gereği eşit durumda olan kişilere farklı hukuk kurallarını tercih etme yolunu açan düzenlemeler ilk etapta hukuki ve meşru bulunduğundan kendisine haksızlık yapılan (1.25 imar çarpanından yararlanamayan) müteahhitler ve arsa sahipleri açısından sevindirici bir haberdir. 



Geri Dön