29 / 03 / 2024

150 bin konut enerji kimlik belgesi aldı!

150 bin konut enerji kimlik belgesi aldı!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmaları doğrultusunda hazırlanan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma zorunluluğuyla, Türkiye'de şimdiye kadar 150 bin konut EKB aldı.



Türkiye'deki binaların enerjiyi daha verimli ve tasarruflu kullanmaları için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmaları doğrultusunda hazırlanan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma zorunluluğuyla, Türkiye'de şimdiye kadar 150 bin konut EKB aldı. 2007 yılında yayınlanan "Enerji Verimliliği Kanunu" ve 2008 yılında yayınlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" ile birlikte yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi almaya başladı. Mevcut binalara ise 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirilmişti. Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri (ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi) ile ilgili bilgileri içeren Enerji Kimlik Belgesi, yeni binaların belediyelerden yapı kullanma izni alması aşamasında zorunlu tutuluyor. 


VERİMLİLİK ÖNEMLİ 

Fiili Boya Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk konuyla ilgili olarak, "Ülkemizde enerjinin yaklaşık yüzde 37.2'sini binalarda, binalarda harcadığımız toplam enerjinin de yüzde 70'ini de bina ısıtmasında kullanıyoruz. Bu durum, ülkemizdeki toplam enerjinin yüzde 26'sını binaları ısıtmak için harcadığımızı gösteriyor. 

Toplam enerjimizin yaklaşık yüzde 75'ini ve doğalgazımızın neredeyse yüzde 100'ünü ithal yollarla tedarik ettiğimizi göz önünde bulundurursak, binalarda uygulanacak olan verimliliğinin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz" dedi. Binalarda tüketilen enerjiyi azaltmak için, alınacak tedbirlerin EKB ile belgelendirilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Dindoruk, "Isı yalıtımı sonrası alınmış EKB ile konutların sahibi veya kiracısı hem ısı yalıtımının sağladığı yüzde 50 tasarruftan istifade ediyor, hem de binanın alım-satımdaki değerinin artmasını sağlıyor" açıklamasında bulundu



Günboyu


Geri Dön