16 / 04 / 2024

158 milyar dolarlık doğal afetin 49 milyar doları sigortalı!

158 milyar dolarlık doğal afetin 49 milyar doları sigortalı!

Swiss Re, 2016 yılında gerçekleşen doğal afetler ve insan kaynaklı felaketlere dair hasar tahminlerini yayınladı. Verilere göre, 158 milyar dolar civarındaki hasarın 49 milyar doları sigortalı.



Swiss Re, 2016 yılında gerçekleşen doğal afetler ve insan kaynaklı felaketlere dair hasar tahminlerini açıkladı. Buna göre, afetlerin küresel ekonomik hasarı 158 milyar dolar civarındaydı. Sigortalı hasarsa 49 milyar dolar civarında gerçekleşti. 2016'ya depremler damgasını vurdu. 


Bunların içinde en büyüğü, 16 Nisan'da Japonya'daki Kumamoto vilayetini vuran 7.0 büyüklüğündeki depremdi. Bölgede daha sonra da birçok artçı deprem görüldü. 137 kişinin hayatına mâl olan sarsıntılar, en az 20 milyar dolar ekonomik hasara yol açtı. Hasarın 5 milyar dolarını sigortacılar üstlendi. Kumamoto depremi, senenin en çok hasar veren felaketi olarak kayıtlara geçti. 


İtalya'yı deprem vurdu 

Ağustos ayında, İtalya'da gerçekleşen bir deprem de birkaç küçük kasabayı yerle bir etti ve 299 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı. Daha sonra, ekim ayında gerçekleşen güçlü depremler de bölgede yıkıma sebep oldu, ancak bu depremlerde can kaybı yaşanmadı. Hükümet kaynakları, sadece ağustos ayında gerçekleşen depremin ekonomiye maliyetini 5 milyar dolar olarak açıkladı. Buna karşın, ağustostaki depremin sigortalı hasarı sadece 70 milyon dolar civarında kaldı. Swiss Re Baş Ekonomisti Kurt Kari, deprem riskine karşı sigortalılık oranının yetersiz olduğunu ifade ederek, "Yüksek sigortasızlık oranları küresel bir sorun. Örneğin, İtalya dünyadaki en büyük sekizinci ekonomi. Buna karşın, ülkedeki konutların sadece yüzde 1'i depreme karşı sigortalanmış durumda. Bu yıl gerçekleşen depremlerin çoğunun verdiği hasarı toplum cebinden karşılamak zorunda kalacak" dedi.



Milliyet


Geri Dön