24 / 04 / 2024

160 megavatlık üniteden 1 milyar 286 kilovatsaat elektrik!

160 megavatlık üniteden 1 milyar 286 kilovatsaat elektrik!

Zonguldak'taki termik santralin 160 megavatlık ünitesinde 1 milyar 286 kilovatsaat/yıl elektrik üretimi hedefleniyor



Zonguldak´ın Çatalağzı beldesinde Eren Enerji tarafından inşasına devam edilen termik santralin, devreye giren 160 megavatlık ünitesinde 1 milyar 286 kilovatsaat/yıl elektrik üretimi hedefleniyor.

Eren Holding iştiraklerinden Eren Enerji´nin yapımını üstlendiği ve 160 megavatın yanı sıra 2x600 megavat gücündeki santralin tam kapasite hayata geçirilmesi ile yılda üretilen toplam enerji 9-10 milyar kilovatsaatı bulacak.

1200´lük ünitelerden 600 megavat kapasiteli santralin bu yıl sonuna kadar, diğer 600 megavatlık ünitenin de önümüzdeki yılın mayıs-haziran ayında faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Bin 360 megavat kapasiteli kömüre dayalı Türkiye´nin elektrik ihtiyacının yüzde 5´ini karşılayacak santralde üretim, Keban Barajı´nın ürettiği enerjinin iki katı, Atatürk Barajı´nın ise yüzde 30 fazlası olacak.

-TTK VE İTHAL KÖMÜR KULLANILACAK-

Eren Holding Koordinatörü Erol Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007´de başlanan santral inşaatında taşeron firmada bin 1852 ve kendi bünyelerinde 490 olmak üzere 2 bin 342 kişinin çalıştığını söyledi.

Önümüzdeki yılın ortalarında santral ve limanın faaliyete geçmesinin bölgeye ekonomik anlamda önemli katkı ve istihdam sağlayacağını anlatan Orhan, şöyle konuştu: "Bir ay önce üretime başlanan akışkan yataklı 160 megavatlık santralde, 420 bin ton civarında kömür yakılarak 1 milyar 286 bin kilovatsaat/yıl elektrik üretimi yapılabilecek. Santralin 3 ünitesinin devreye girmesiyle kömür tüketimi 3-3,5 milyon ton/yıl olacak. Bu kömürü de Türkiye Taşkömürü Kurumu´nun (TTK) çıkarması mümkün olmadığından ithal mecburiyeti bulunuyor. Ama santralde yaptığımız dizayn, kurumun kömürüne uygun yapıldı. Amacımız da yerli artı yabancı kömür kullanmak. Tabii santralımız tam devreye alınmadığı için TTK ve özel sektörden zaman içinde bu kömürü almayı düşünüyoruz. Kentteki karayolu uygun olmadığından ithal kömürün getirilmesi amacıyla beldeye yakın Muslu mevkisinde 7,5 milyon/yıl kapasiteli liman yaptık. Kömür, limandan konveyör hattı ile santrale gelecek."

-ÇEVRECİ SANTRAL-

Her yatırımın çevreye maliyetinin olabileceğine dikkati çeken Orhan, şöyle devam etti: "Biz yatırımlarımızı ileri teknoloji kullanarak Avrupa mevzuatlarında hedefledik, buna göre proje ve arıtmalar yaptık. Mesela bulunan 2 bacadan birisini Avrupa normlarına uygun olması için 120 metreden 150 metreye, 150 metre olanı da 180 metreye çıkardık. Bunlardan duman çıktığını göremezsiniz. Ölçümleri her saat başı otomatik olarak yapıyoruz, sonuçlarını da İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve ilgili bakanlığa iletiyoruz. Çevreye duyarlı yatırımlar yapıyoruz. Zaten firmamızın misyonu, vizyonu bu yöndedir. İnsanlar bazı bölgelerde kötü örnekleri görünce burasını da öyle zannediyor ama değil, kimsenin endişesi olmasın, burası çevreci bir santraldir."

-İDDİALAR-

Santralde çalışan Çinli işçilerin ülkelerinde adi suç işlediği ve cezalarını burada çektikleri yönünde çıkan iddiaların kesinlikle doğru olmadığını vurgulayan Orhan, şunları söyledi: "Bunlar komik iddialar. Çünkü, Çinliler bu, dünyanın en teknolojik santrallerinden 60 ülkede kurmuşlar. Artık santrali ezberlemişler, bunu yapmak kolay değil uzmanlık ister. Biz Türk işçilerle yapamayacağımız için proje şeklinde anahtar teslimi anlaştık. Onlar malzemelerini getirecek, montajını yapacak, garanti kapsamında 1 yıl çalıştıracak ve bize devredecekler. Bu süre içerisinde bizim elemanlarımız zaman zaman Çin´e giderek 2-3 ay ve çalışırken eğitim alacaklar. Daha sonra Çinliler ülkelerine dönecek ve bizim elemanlar
tarafından çalıştırılacak. Biz bunu kalifiye ve nitelikli elemanlarımız olmadığından uzmanlaşan Çinlilere yaptırmak zorundayız." Orhan, eski fabrikalardan sökülen malzemelerin santral inşaatında kullanıldığı yönündeki iddialara da "İşveren ya da yatırımcı, bir yerden sökülen malzemeleri kendi alanında kullanamaz, çünkü demir aksamın bir ömrü vardır. Onu oradan söküp kullanamazsınız yoksa şirket zarar eder" diye konuştu.

-YETİŞMİŞ ELEMAN SORUNU-

Yetiştirilecek uzman mühendis ve işçinin 5-10 yıl sonra dünyanın her yerinde santral kurabilme yeteneğine sahip olabileceğini ifade eden Orhan, şunları kaydetti: "En büyük açığımız, sorunumuz yetişmiş eleman olmamasıdır. Bu konuda sıkıntılar çekiyoruz. Bu tür santraller Çinliler veya başka ülke elemanları tarafından inşa ediliyor. Devlet santralleri de bu şekilde yapılmakta. Santraller yabancı uzmanlar tarafından yapılmış, bizim elemanlar da yanlarında yetişmiş. Sistem böyle, biz de zaman içinde bu teknolojileri öğrendikten sonra dünyaya yayılmayı öğreneceğiz."
AA


Geri Dön