25 / 04 / 2024

160 sahil köyü 2-B'den satılık

160 sahil köyü 2-B'den satılık

2-B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş alanlar için yapılan çalışmada 160 köy satışa çıkarılacak.



İlk etapta satışa çıkarılacak söz konusu alanlar İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Muğla, Mersin ve  Adana  sahilinde bulunuyor.

TAPU ve Kadastro Genel Müdürlüğü, kamuoyunda 2-B denilen orman vasfını yitirmiş alanların tespiti, Hazine adına tescili ve işgalcilerin belirlenmesi amacıyla çalışma başlattı. Bu kapsamda orman vasfını yitirdiği tespit edilen ancak tescili yapılamayan alanlarda mevcut kadastro gözden geçirilecek.

İHALE YOLDA

ÇALIŞMA kapsamında, ilk etapta İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Muğla, Mersin ve Adana'da `2-B alanları öncelikli değerlendirilecek' 160 köy ele alınacak. Bir tapu yetkilisi, ihalenin henüz sonuçlandırılmadığını belirterek şu bilgileri verdi: `Yeni yasayla işgalcilerin belirlenmesi yetkisi de bize verilince ihaleyi durdurduk. 2-B alanlarını kimlerin, ne şekilde, ne kadar süreyle kullandığını da belirleyeceğiz. Belki 160 köyün ihalesini iptal edip, yeniden ihaleye çıkmamız söz konusu olacak' diye konuştu. Yetkili ikinci etapta da yine İstanbul-Adana sahil şeridindeki İstanbul, Balıkesir, Bursa, Osmaniye, Mersin, Adapazarı, Kocaeli, Samsun, Muğla, Aydın ve Antalya'dan 538 köyün kendilerine bildirileceğini kaydetti.

Hazine zarar etmeyecek
TAPU yetkilisi, yeni yasayla 2-B alanlarında zilliyetlik yoluyla gayrimenkul edinimine yasak getirildiğine işaret ederek, bu şekilde `Hazine'nin zarara uğramasının önüne geçildiğini' söyledi. Yetkili `2-B olarak orman dışına çıkarılmış yerlerin tespitinde baz, 31 Aralık 1981. Bu tarihten itibaren 27 yıl geçmiş. Bizim mevzuatımıza göre bir yeri 20 sene boyunca aralıksız ve ihtilafsız kullanan dava açıp, zilliyetlikten adına tescil yaptırabilir. Bunların da önüne geçilmiş oldu' dedi. Bu arada, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da 2-B'lere ilişkin yasal düzenlemenin yerel seçimlerden önce çıkarılması için her türlü desteğin sağlandığını belirtti.

l Türkiye'de 207 bin kilometrekare büyüklüğünde orman alanı bulunuyor.

l Ormanların yüzde 95'inde kadastro çalışması yapılmış olmasına rağmen, 2-B sahalarının da yer aldığı orman kadastrosunun yüzde 70-75'i tescil edilememiş durumda.

l Türkiye genelinde halen 473.5 bin hektar

2-B alanı bulunduğu ifade ediliyor.

l Çalışma tamamlandıktan sonra rakamın 600 bin hektara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Star

Geri Dön