25 / 04 / 2024

1944 yılında Pertevniyal Valide Sultan Cami bahçesi istimlak edilecekmiş!

1944 yılında Pertevniyal Valide Sultan Cami bahçesi istimlak edilecekmiş!

Aksaray semtinde Millet, Ordu ve Mustafa Kemal caddelerinin kesiştiği noktada dörtyoldan başlayarak Unkapanı'nda son bulan Atatürk Bulvarı'nın Saraçhane ile Aksaray arasında ki yolun yapımı için Valide Sultan Cami bahçesi istimlak edilecekmiş.



Atatürk Bulvarı

Pertevniyal Lisesi'nin bahçesiyle Valide Cami avlusu istimlak edilecek.


Atatürk Bulvarı'nın Saraçhanebaşı ile Aksaray arasındaki kısmının kaldırım olarak inşasına ehemmiyetle devam edilmektedir. Saraçhane'deki İbrahimpaşa Hamamı'nın yıktırılmayarak olduğu gibi bırakılması, bulvarın bu baştaki istikametini bozduğu gibi çirkin bir manzara da meydana getirmektedir.

1944 yılında Pertevniyal Valide Sultan Cami bahçesi istimlak edilecekmiş!

Hamamın dış yüzünde hiç bir güzellik görülmediği gibi içinde de mimari ve tezyini bir hususiyet yoktur. Belediye bu bakımdan hamamın yıktırılmamak istenmesini yersiz bulmaktadır. 

Diğer taraftan bulvarın Aksaray tarafındaki kısmın da istikameti bozacak bir şekil aldığı görülmektedir. Caddenin plana göre tespip edilen istikamet ve genişliği Aksaray'daki Pertevniyal Lisesi'nin bahçesiyle Valide Cami'nin avlusunu bozmaktadır. Caddeye tam ve düzgün bir istikamet vermek için yola doğru çıkan lise bahçesinin ve cami avlusunun bir parçalarının yola ilave edilmesi lazım gelmektedir. Belediye, bu maksatla Evkaf'a ve Maarif'e müracaat etmiş ve bunlarında istimlaki muamelesine başlamıştır. Yola ilave edildikten sonra cami avlusuyla mektep bahçesinin duvarları biraz geriye alınacaktır.


Akşam Gazetesi 25 Eylül 1944


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön