23 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhuriyet'in 100. yılına yetiştirilecek!

1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhuriyet'in 100. yılına yetiştirilecek!

1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu temel atma töreninde konuşan Arıoğlu, bundan daha büyük bir mutluluk ve heyecan düşünemediklerini söyledi.



Yapı Merkez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, "100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nin başarılarının simgelenmesine, Çanakkale'yi geçilmez kılan aziz şehitlerimizin anısına, dünya bayındırlığına, uygarlığımızın gelişmesine ve son olarak barışa adanmış bu köprünün ortak girişimimize yüklediği ağır sorumlulukların tam bilincindeyiz." dedi.


Tarihin, yaşanan olayları sıralayan bir anılar dizini olmadığını ifade eden Arıoğlu, şöyle konuştu:


"Tarihten ders çıkarabilen uluslar, geleceğe ışık tutabilecek değerlerin tarihin bağrında barındığını çok iyi bilirler. Her ulusun tarihinde, insanlığın belleğinde derin izler bırakmış savaşlar vardır. 1915 Çanakkale Savaşları uygulanan harp teknikleri, sonuçları ve Türk askerinin harp hukuku ve ahlakı konusunda gösterdikleri asil davranışlarla dünya tarihinde iz bırakmıştır. İşte bugün temeli atılmakta olan 1915 Çanakkale Köprüsü manevi değeri böylesine yüksek bir coğrafyada inşa edilmektedir." 


Arıoğlu, 9 kilometresi Asya, 88 kilometresi Avrupa kıtasında ve yaklaşık 4 kilometresi Çanakkale Boğazı'nı geçen Çanakkale-Malkara Otoyolu'nun Kore-Türk ortak girişimi tarafından 5,5 yılda inşa edileceğini ve 12 yıl 2 ay işletileceğini kaydetti.


- "Cumhuriyetimizin 100. yılına yetiştirilecektir"

Projenin en zor ve önemli bölümünün 1915 Çanakkale Köprüsü olduğunu vurgulayan Arıoğlu, şöyle devam etti:


"İdaremiz tarafından köprünün orta açıklığının 2023 metre olması istenmektedir ve köprü seçilen bu açıklığı ile dünyanın en büyük açıklıklı köprüsü olacaktır. Yan açıklıklıklarıyla birlikte 3 bin 600 kilometre uzunluğunda olacak köprünün ayak temelleri yaklaşık 40 metre derinlikteki deniz tabanına oturmaktadır ve Cumhuriyetimizin 100. yılına yetiştirilecektir. Sayın Başbakanım 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nin başarılarının simgelenmesine, Çanakkale'yi geçilmez kılan aziz şehitlerimizin anısına, dünya bayındırlığına, uygarlığımızın gelişmesine ve son olarak barışa adanmış bu köprünün ortak girişimimize yüklediği ağır sorumlulukların tam bilincindeyiz."


Arıoğlu, Türk-Kore ortak girişiminin, Çanakkalelilere sınırsız özen göstererek projeyi tamamlayacağına bütün kalbiyle inandığını dile getirerek, "Projenin zamanında bitirilmesi, Çanakkale ve Cumhuriyet tarihine yaraşan güvenli, sağlam, estetik bir eserin inşa edilmesi ve eserin her türlü olumsuzluklardan korunması için yüce Allah'a dua ediyoruz." ifadelerini kullandı.


AA


Geri Dön