24 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü ihalesine 4 teklif!

1915 Çanakkale Köprüsü ihalesine 4 teklif!

Çanakkale köprüsü ve otoyolu ihalesinde 4 ortak girişim teklifi verdi. İhaleye, Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi; İhi-Itochu-Join-Makyol-Nurol-Japan Expressway; Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-CRBC; İC İçtaş-Astaldi teklif verdi.



Karayolları Genel Müdürlüğünce, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü dahil) kesimi için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli̇ kapsamında yapılan ihalede, 4 ortak girişim grubu teklif verdi.


Karayolları Genel Müdürlüğünde yapılan ihalede, Komisyon Başkanı ve Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Sefer Tırman, haziranda Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun dünyanın en uzun 4. asma köprüsü olan Osman Gazi Köprüsü'nü de içeren Gebze-Gemlik kesiminin açıldığını anımsattı.


Ağustosta ise Kuzey Marmara Otoyolu'nun içinde birçok "en"leri barındıran Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de içeren Odayeri-Paşaköy kesimini hizmete verdiklerini anlatan Tırman, geçen yıl ihale çalışmaları sona eren Kuzey Marmara Otoyolu'nun devamı niteliğindeki Kınalı-Odayeri ve Kurtköy-Akyazı kesimlerinde de yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Tırman, 1915 Çanakkale Köprüsü dahil Malkara-Çanakkale kesiminin yapımının tamamlanmasıyla bahsi geçen otoyollarla entegre olduğunda Marmara Denizi etrafındaki otoyol ringinin de tamamlanacağını belirterek, şöyle konuştu:


"1915 Çanakkale Köprüsü dahil Malkara-Çanakkale Kesimi Otoyolu, bağlantı yolları da dahil yaklaşık 101 kilometre otoyol ve 2 bin 23 metre orta açıklıkla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Otoyol ve köprünün tamamı 2x3 şeritli olacak. İnşaat süresi 5,5 yıl olarak planlanmış olup, Cumhuriyet'imizin 100. yılı olan 2023'te köprü ve otoyol hizmete açılacak şekilde planlama yapıldı."


İhale için 11'i yabancı 24 şirketin ihale dokümanı satın aldığını belirten Tırman, bunlardan 4 ortak girişimin grubunun (OGG) teklif verdiğini bildirdi.


Komisyonun en kısa sürede teklif dosyalarının yeterlilik değerlendirme çalışmalarını tamamlayarak, teklif zarflarını açacağını söyleyen Tırman, "En kısa sözleşme süresini teklif eden istekliyi ihaleyi kazanan olarak ilan edecektir." dedi.


Teklif veren firmaların isimleri şöyle:


1- Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG


2- IHI (Japon) - Itochu (Japon) - Join (Japon) - Makyol - Nurol - Japon Express Way (Japon) OGG


3- Cengiz - Kolin - CRBC (Çin) OGG


4- IC İçtaş - Astaldi (İtalyan) OGG


Komisyon daha sonra teklifleri değerlendirmek üzere çalışmalara başladı.


AA


Haber Habertürk'te şöyle yer aldı


Çanakkale 1915 Köprüsü ve otoyolu ihalesinde 4 ortak girişim grubu teklif verdi.


İhaleye Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi; İhi-Itochu-Join-Makyol-Nurol-Japan Expressway; Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-CRBC; İC İçtaş-Astaldi teklif verdi.


Resmi Gazete'nin 26 Ekim sayısında yayımlanan ilanda ihalenin konusu, "Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü Dahil) Kesimi"nin 3996 sayılı Kanun ve bu Kanunun Uygulama Usul ve Esaslarına ilişkin 2011/1807 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, finansmanı, projelendirilmesi, yapımı, işletilmesi, işletme süresi boyunca her türlü bakımı, onarımı ve sözleşme süresi sonunda Otoyolun her türlü borç ve taahhütlerden ari, bakımlı, çalışır, kullanılabilir durumda ve bedelsiz olarak İdare'ye devredilmesidir" diye tanımlandı.


Habertürk



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü projesi için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli kapsamında açılan ihale bugün saat 10.30'da yapıldı ve ihaleyi kazanan firma bu akşam belli olacak.

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü projesi için yap-işlet-devret (YİD) modeli kapsamında açılan ihalede bugün teklifler alındı. İhalede teklif veren firmalar; Daelim-Limak- SK Yapı Merkezi ortak girişimci grubu, IHI-Makyol- Nurol-Jex Way ortak girişim grubu, Cengiz- Kolin- Cihna Railvway Major ortak girişim grubu, IC İçtaş- Asaldi ortak girişim grubu oldu.


İhale Komisyonu Başkanı Sefer Tırman, söz konusu yapının inşaat süresinin 5 buçuk yıl olarak planlandığını açıkladı. Tırman, ihale için 11 adeti yabancı, 13 adeti yerli olmak üzere toplam 24 şirketin ihale dokümanı satın aldığını ve 4 ortak girişimin ihaleye teklif verdiğini kaydetti. Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Çanakkale Köprüsü ihalesi için 24 firma şartname almıştı. İhale bugün saat 1030'dan itibaren yapılacak. Kazanan firma bu akşam belli olacak. Bu konsorsiyum da olabilir, tek bir firma da olabilir" dedi. Projede köprü ile birlikte yaklaşık 80 kilometrelik otoyol inşaatı da yer alıyor.


Japon firma da var

İhaleye teklif veren Japon firma IHI, tasarım, malzeme tedariki ve inşaat faaliyetlerini gerçekleştiriyor.


IHI ve Itochu'nun, yap-işlet-devret esasıyla yapılacak olan proje için verdikleri teklifi daha güçlü kılabilmek amacıyla Jexway olarak da bilinen Japan Expressway International ile birleştiği öğrenildi. Jexway, beş Japon otoyol yapımcısının ortak girişimi. İhaleye Jexway, projeye küçük bir miktar yatırım ile de katıldı



Yeni Şafak


Geri Dön