19 / 03 / 2024

1936 yılında İstanbul Belediyesi otobüs işletmeye başlayacakmış!

1936 yılında İstanbul Belediyesi otobüs işletmeye başlayacakmış!

1936 yılında İstanbul Belediyesi otobüs işletme kararı almış. Şehir içinde çalışan otobüslerin eski olması ve sağlıklı olmaması belediyeyi harekete geçirmiş. Bankadan kredi yoluyla veya bir kurumdan borç alarak otobüsleri getirtecekmiş.



Belediye yakında otobüs işletmeye başlayacak.

İstikraz yapılması veya kredi ile yeni arabalar getirilmesi düşünülüyor.


İstanbul'da muhtelif semtlerde işliyen bir çok otobüs vardır. Bazı karilerimizden aldığımız mektuplarda bunlardan mühim bir kısmının bozuk ve tehlikeli bir halde olduklarından bahsedilerek belediyenin nazarı dikkatinin çekilmesi istenmektedir.


Bu mektuplar üzerine salahiyetli yerlere başvurduk. Aldığımız malumat şudur: Belediye İstanbul'da işliyen otobüsleri senede bir defa muayane etmektedir. Bu muayenede kusuru görülmeyen otobüse bir sene işlemek için ruhsat verilir.


Geçen haziranda bu yolda muayne yapılmış, doksan küsür otobüsten ancak birinin işlemeyecek halde olduğu görülerek bu araba seferden menedilmiştir.

Ancak bugün işliyen otobüslerin ekserisi eskidir. Muayene zamanı acale tamirlerle kusurları örtülüyor. Fakat zaman geçince, bilhassa çok çabuk gidildiği zaman tehlike ihtimali artıyor. Belediye bunu göz önüne alarak otobüs imtiyazını tatbik etmeye kati surette karar vermiştir. Evvelce tecrübe mahiyetinde olarak şehrin yalnız bir semtine otobüs işletilmesi düşünülüyordu. Bunun büyük faydası olmayacağı anlaşılmış ve şehrin münalakatına yetişebilecek kadar otobüs getirtilmesi kararlaştırılmıştır. 


Bu kararın tatbiki için yakında işe başlanacaktır. Belediye lazım gelen sermayeyi ya bir bankadan borç alarak tedarik edecek, yahut bir müessese ile anlaşarak kredi ile otobüs getirtecektir. Belediye otobüs işletme işini en geç bir seneye kadar tanzim edecektir.


Akşam Gazetesi 2 Kanunusani (Ocak) 1936 


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön