25 / 04 / 2024

1936 yılında Prost, limanın Yenikapı'da yapılmasına karar vermiş!

1936 yılında Prost, limanın Yenikapı'da yapılmasına karar vermiş!

1936 yılında İstanbul'un müstakbel nazım planını hazırlayan Prost, inşa edilecek İstanbul Limanı için en müsait yer olarak Yenikapı'yı beğenmiş. Limanın Yenikapı'da inşasıyla birlikte Sirkeci Garı'nın buraya taşınması gündeme gelmiş.



1936 yılında Prost, limanın Yenikapı da yapılmasına karar vermiş!


Yenikapı'da büyük bir liman yapılacak


M. Prost'e liman için burasını en müsait buldu


1936 yılında Prost, limanın Yenikapı da yapılmasına karar vermiş!


Yenikapı'da büyük bir liman yapılacak


    İstanbul'un müstakbel imar planını hazırlamakla meşgul olan M. Prost, tetkik ettiği birçok mevzular arasında İstanbul'un müstakbel limanının yerini de tayin etmekle meşguldür.

    M. Prost'e liman için elverişli birçok yerler tetkik ettikten sonra en müsait yer olarak Yenikapı'yı beğenmiştir. 

    M. Prost'un düşündüğü yeni liman, Yenikapı sahilinde yapılacak ve yeni limanın karar tarafı Gazi Bulvarı'nın Marmara sahilindeki son noktasını teşkil edecektir.

    Yeni liman Yenikapı'da yapılınca şimdiye kadar Sirkeci'de bulunan Avrupa eşya ve yolcu istasyonu da Yenikapı'da tesis edilecektir. Mütehassıs, Avrupa'dan gelerek Anadolu'ya geçmek isteyen yolcuların vagonlardan inmeden Haydarpaşa'ya nakilleri için limanda tesis edeceği büyük rıhtım üstünde bir de feribot (araba vapuru) iskelesi tesis etmeyi muvafık görmüştür. Limanın önünde büyük bir de dalga kıran vücuda getirilecek.

    Limanın Yenikapı'da tesisi kati surette kararlaştırılırsa Gazi Bulvarı Avrupa'dan gelecek yolcularla eşya için başlıca muvasele hattı olacak ve Gazi Köprüsü yoluyla Haliç'in karşı tarafına geçilecektir.


Akşam 14 Teşrinisani (Kasım) 1936



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön