24 / 04 / 2024

1937 yılında Adliye Sarayı'nın Sultanahmet'e yapılması uygun değil!

1937 yılında Adliye Sarayı'nın Sultanahmet'e yapılması uygun değil!

1937 yılında Henri Prost, İstanbul Adliye Sarayı'nın Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilmesini uygun bulmamış. Fransız Mimar Prost, Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilecek yeni binaların bölgenin ahengini bozacağını savunmuş.



1937 yılında Adliye Sarayı nın Sultanahmet e yapılması uygun değil!


Adliye Sarayı'nın Sultanahmet'te yapılmasından vazgeçiliyor mu?


Müstakbel planda burası asarı atika mıntıkası olacağından modern tarzda bina yapılması muvafık görülmüyor


    Adliye Sarayı'nın ilk önce eski şurayı devlet binası olan Tomruk Dairesi arsasında yapılması düşünülmüş, fakat civardaki binaların istimlakı mühim bir yekun tutacağı için binanın buraya yapılmasından vazgeçilmişti. Bunun üzerine sarayın Sultanahmet'te hapishane binası arsasında yapılması muvafık görülmüş ve burada fenni tetkikat yapılmıştı.

    Adliye Vekaleti, İstanbul adliye binasını burada yaptırmaya kati surette karar vermeden evvel bunun şehircilik bakımından tetkik edilmesini belediyeden istemiş, belediye de şehircilik mütehassısı B. Prost'un mütalaasını sormuştu.


1937 yılında Adliye Sarayı nın Sultanahmet e yapılması uygun değil!


    B. Prost'e yeni bina hakkında bazı mütalaalarda bulunmuştur. Mütehassısın fikrine göre Sultanahmet, Ayasofya ve civarı müstakbel planda şehrin asarı atika mıntıkası olarak ayrılacaktır. Bu itibarla bu sahaya - bu binaların tarihi tarz ve üslubunu bozacak - yeni binalar yapmak doğru değildir. Hapishane binası arsasına yapılacak yeni Adliye Sarayı'nın yeni ve modern mimaride yapılması bu ahengi bozacaktır. Halbuki yeni bir binanın eski tarzda yapılması da muvafık görülmemektedir. 

    Bundan başka Hapishane binasının yıktırılıp yıktırılmaması tetkike muhtaç görülmektedir. Mütehassısın bu mütalaası şimdi Adliye Vekaleti'nce tetkik edilmektedir. Tetkikat bittikten sonra Vekalet yeni Adliye Sarayı'nın kati yerini ve inşa tarzını kararlaştıracaktır.

    Mamafih, İstanbul için bir adliye binası yapılmasındaki ihtiyaç göz önüne alınarak inşaata bu sene behemehal başlanacaktır.


Akşam 1 Mart 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön