28 / 03 / 2024

1937 yılında Ahırkapı ile Kumkapı arasındaki teneke mahallesi kaldırılacakmış!

1937 yılında Ahırkapı ile Kumkapı arasındaki teneke mahallesi kaldırılacakmış!

1937 İstanbul'da Ahırkapı ile Kumkapı arasında ve şimendifer hattının iki etrafında teneke mahallesi varmış. Bu mahalle Devlet Demiryolları tarafından kaldırılacakmış ve buraya büyük bir fidanlık yapılacakmış.



Ahırkapı ile Kumkapı arasındaki teneke mahallesi yakında kaldırılacak

Devlet Demiryolları İdaresi burada bir fidanlık ve bahçe tesis edecek.


İstanbul'da Ahırkapı ile Kumkapı arasında ve şimendifer hattının iki etrafında teneke mahallesi vardır. Bu mahalle, damları teneke kaplı küçük kulübelerden terakküp etmektedir. Teneke mahallesi, İstanbul'a giren yolcuların gözüne çirkin bir diken gibi batmakta, fakat senelerden beri bunun için bir çare bulunamamakta idi.


Haber aldığımıza göre, Devlet Demiryolları dokuzuncu işletme idaresi teneke mahallesini ortadan kaldırmak için ciddi bir teşebbüste bulunmaya karar vermiştir. Nafıa Vekili B. Ali Çetinkaya'nın gösterdiği alaka sayesinde bu teşebbüsün yakın zamanda muvaffakiyetle neticelenmesi beklenebilir.


Devlet Demiryolları Dokuzuncu İşletme İdaresi'nin düşüncesi şudur: İdarenin, hat boyunca muhtelif yerler ve istasyonlar için bir çok fidanlara ihtiyacı vardır. bu fidanları yetiştirmek üzere bir fidanlık tesesi lazımdır. Ahırkapı ile Kumkapı arasındaki teneke mahalle kaldırılır ve burada bir fidanlık tesis edilirse hem bu çirkin manzara ortadan kalkacak hem de idarenin ihtiyacı temin edilecektir.

Teneke mahallesindeki binaların pekçerden çöpten şeyler oldukları için kıymetleri büyük değildir. Biaenaleyh bunları az bir para ile istimlak kabildir. Teneke mahallesinde oturanlar aldıkları para ile kendilerine daha muvafık bir mesken bulabileceklerdir.


Şark şimendiferlerinin hükümet tarafından satın alınması memleket için bir çok bakımdan faydalı olmuştur. Hat hükümete geçtikten sonra seferler daha ziyade intizama girmiş bilet ücretleri indirilmiş, halkın menfaatini koruyacak tedbirler alınmıştır. Bunlardan başka pek harap olan ve çirkin bir manzara arzeden İstasyonlar tamir edilmiş, muntazam bir hale konmuştur. Bütün bunlardan sonra teneke mahallesinin kaldırılarak yerine bir bahçe vücuda getirilmesi İstanbul için büyük bir nimet olacaktır. Bu güzel projenin bir an evvel tahakkuk etmesini temenni ederiz.


Akşam Gazetesi 13 Eylül 1937


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön