25 / 04 / 2024

1937 yılında Galatasaray Lisesi'nin karşısındaki ada kaldırılacak!

1937 yılında Galatasaray Lisesi'nin karşısındaki ada kaldırılacak!

1937 yılında Prost, Galata'dan Taksim'e doğru ulaşımı kolaylaştırmak için bazı projeleri tatbik edecekmiş. Bu hususta Galatasaray Lisesi'nin karşısında bulunan ada tamamen kaldırılarak ulaşım araçlarına alan açılacakmış.



1937 yılında Galatasaray Lisesi nin karşısındaki ada kaldırılacak!


Galatasaray Lisesi'nin karşısındaki adanın kaldırılması düşünülüyor


    Şehircilik mütehassısı B. Prost, şehrin imar planını hazırlarken Galata'dan Taksim'e kadar uzanan sahada büyük değişiklik yapılmasına imkan olmadığını görmüştür. Mütehassıs yalnız Galata'dan Beyoğlu'na ve Taksim'e doğru umumi münakalatı kolaylaştıracak yeni bazı yollar açmakla iktifa etmiştir. 

    Beyoğlu'na gelince, İstiklal Caddesi bugünkü şeklini hemen aynen muhafaza edecektir. Çünkü burasının genişletilmesi için pek çok para sarfı lazımdır. Mütehassıs yalnız nakliyatı kolaylaştırmak için bazı tedbirler düşünmüştür. Bilhassa Galatasaray ve civarındaki seyrü sefer müşkülatını hafifletmek lazım geldiğini göz önüne almıştır. 

    Mütehassıs, İstiklal Caddesi'ndeki kalabalığı azaltmak için bu cadde Tepebaşı Caddesi arasındaki yan sokaklardan bir kısmını genişletmeyi muvafık bulmuştur. Bu iş nispeten az masrafla yapılacak ve bir çok nakil vasıtaları bu yollardan geçeceklerdir. 

    Galatasaray civarına gelince, Galatasaray Lisesi'nin karşısında bugün postahanenin de bulunduğu adanın Beyoğlu Balıkpazarı'na kadar kaldırılması düşünülmüştür. Bu suretle nakliye vesaiti daha geniş bir yol bulacaklardır. Bu hususta bir proje taslağı hazırlanmışsa da henüz kati şeklini almamıştır. Önümüzdeki martta şehrimize gelecek olan B. Prost o zamana kadar hükümetçe ve Şehir Meclisi'nce kabul edilen şehrin avan projesine göre asıl tatbikat planını hazırladığı sırada Galatasaray ve civarının vaziyetini de kati bir şekle bağlayacaktır.


Akşam 30 Kanunuevvel 1937 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön