25 / 04 / 2024

1937 yılında Hasköy'e 5 milyon lira tahsisatla yeni bir tersane kurulacakmış!

1937 yılında Hasköy'e 5 milyon lira tahsisatla yeni bir tersane kurulacakmış!

1937 yılında Hasköy'e Eski Valide Kızağı'nda yeni bir tersane inşa edeceklermiş. Tersane yeni yapılacak gemilere tahsis edilecekmiş ve 5 bin tonluk büyük vapurlarda yapılacakmış. Tersane beş milyon liraya kurulacakmış.



Yeni tersane için hazırlıklar ilerliyor.


Tersane Hasköy'e yakın eski Valide Kızağı'nda tesis edilecek.


1937 yılında Hasköy e 5 milyon lira tahsisatla yeni bir tersane kurulacakmış!

   Havuzların ve yeni tersanenin kurulacağı mahallin görünüşü


Havuz ve fabrikalar müdürü B. Cemil dün Ankara'dan şehrimize dönmüştür. B. Cemil yeni kurulacak tersane için hazırlanan projeyi İktisat Vekaleti'ne vermiştir.

Tersane şimdiki havuzların bulunduğu yere kurulmayacak, Hasköy'e yakın eski Valide Kızağı'nda tesis edilecektir. Tersane, yeni gemilerin inşasına tahsis edilecek ve şimdiki havuzlarda da getirilmekte olan atelyelerde körfez vapurlardan başka 5.000 tonluk büyük yolcu vapurları da yapılabilecektir.


1937 yılında Hasköy e 5 milyon lira tahsisatla yeni bir tersane kurulacakmış!

Yeni tersane için hazırlıklar ilerliyor

Atelyelerde yapılacak olan iki Akay vapuru için havuzlar müdürlüğüyle Akay işletmesi müdürlüğü arasında temaslar başlamıştır. Dün de havuzlar müdürlüğünde bu hususta görüşülmüştür. İnşaata pek yakında başlanacağı ümit olunuyor.

Yen tersanenin inşası beş milyon liralık tahsisatla mümkün olunacağından işe ne vakit başlanacağı şimdiden bilinmemektedir. Proje bugünlerde İktisat Vekaleti tarafından Başvekalete arzedilecektir. Hükümet tahsisatı kabul eder etmez, hemen işe başlanacaktır. Havuzlar müdürlüğü bir taraftan inşaat hazırlıklarıyla meşgul olmaktadır.

(1937 yılında bir Reşat Altını  -7,2 gram- 11 liraymış)


Akşam Gazetesi 23 Mart 1937 


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön