19 / 04 / 2024

1937 yılında İstanbul'un imar planı Şehir Meclisi'ne verilecek!

1937 yılında İstanbul'un imar planı Şehir Meclisi'ne verilecek!

1937 yılında Fransız Mimar Prost tarafından hazırlanmakta olan İstanbul imar projesi kasım ayında toplanacak Şehir Meclisi'ne verilecekmiş. Proje, Şehir Meclisi'nin onayından sonra İçişleri Bakanlığı'na gönderilecekmiş.



1937 yılında İstanbul un imar planı Şehir Meclisi ne verilecek!


İmar planı


Proje teşrinisanide Şehir Meclisi'ne verilecek


    Mütehassıs B. Prost'un şehrin müstakbel imar projesini hazırladığını evvelce yazmıştık. Bu proje, beş bin bir mikyasta olmak üzere hazırlanmaktadır. 

    Şehir planının bütün esas hatlarını ihtiva edecektir. Projede şehrin istikbaldeki ticari, sınai mıntıkaları, birinci ve ikinci derecedeki büyük caddeler, büyük meydanlar, parklar, meydanlar, şehrin stadyumu, ikinci derecedeki spor meydanları, mektepler, hastaneler mıntıkası, umumi münakale yolları, hülasa şehrin müstakbel çehresini gösteren bütün esaslı hatlar gösterilmektedir. Mütehassıs bu projeyi süratle tamamlamaya çalışmaktadır.

    Proje, önümüzdeki teşrinisani toplantısında Şehir Meclisi'ne verilecek, Meclis'te münakaşa ve kabul edildikten sonra tetkik ve tasdik edilmek üzere Dahiliye Vekaleti'ne gönderilecektir.

    Proje Dahiliye Vekaleti'nce tasvip edildiği takdirde, mütehassıs asıl planı bu esaslara göre hazırlayacak ve bu planın tatbikini senelere taksim edecektir. 

    Bu planda esas projeye ait teferruat da tespit edilecektir. Bu teferruatın bir kısmıyla bizzat mütehassıs meşgul olacaktır.


Akşam 22 Ağustos 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön