19 / 04 / 2024

1937 yılında Kadıköy Su Şirketi 400 yüz bin liraya satın alınmış!

1937 yılında Kadıköy Su Şirketi 400 yüz bin liraya satın alınmış!

1937 yılında Kadıköy Su Şirketi ile Nafia Vekaleti arasında müzakere yapılmış. Kadıköy Su Şirketi 400 bin liraya satın alınmış ve parası on yıl taksitle ödenecekmiş. 1 Temmuz itibariyle su şirketi belediyeye devredilecekmiş.



Kadoköy Suları

Su şirketi 400 bin liraya satın alındı.


Nafıa Vekaleti ile Kadıköy Su Şirketi arasında yapılan satın alma müzakeresinin neticelendiğini ve belediyeden de selahiyettar bir mümessil istendiği için belediye sular müdürü B. Ziya Erdem'in Ankara'ya gittiğini yazmıştık.

Alakadar mahafile gelen malumata göre satın alma mukavelesi vekalet, belediye ve şirket mümessilleri arasında imzalanmıştır. Kadıköy Su Şirketi dört yüz bin liraya satın alınmıştır. Bu para, senede kırkar bin lira verilmek suretiyle on senede ödenecektir. Şirket muamelesinin tasfiyesine bugünlerde başlanacak ve tasfiye haziran sonuna kadar ikmal edilerek 1 temmuzdan itibaren şirket alakasını kesecektir.


Vaktiyle Terkos Şirketi'nde olduğu gibi Kadıköy Su Şirketi de belediyeye devredilecektir. Binaenaleyh 1 temmuzdan itibaren Kadıköy ve havalisi su şebekesi belediye tarafından idare edilecektir. Kadıköy Su Şirketi, belediye sular idaresine merbut olarak ayrı bir şekilde nezareti altında idare edilecektir.


(1937 yılında bir Reşat Altını -7.2 gram- 11 liraymış. Nafia Vekaleti = Bayındırlık Bakanlığı)


Akşam Gazetesi  11 Nisan 1937


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön