19 / 04 / 2024

1937 yılında Surp Agop Mezarlığı satılığa çıkarılacak!

1937 yılında Surp Agop Mezarlığı satılığa çıkarılacak!

1937 yılında Pangaltı semti civarında yer alan Pangaltı Ermeni Mezarlığı (Surp Agop), Henri Prost tarafından kesin bir imar planı hazırlandıktan sonra mezarlığın arazisi ifraz edilerek satılığa çıkarılacakmış.



1937 yılında Surp Agop Mezarlığı satılığa çıkarılacak!


Surp Agop


M. Prost gelince katî bir plan hazırlayacak


    Surp Agop Mezarlığı ihtilafında belediyenin kazandığı dava ile mahkeme kararından evvel yapılan sulhün telifi için işin Şehir Meclisi kavanin encümenine havale edildiği yazılmıştı. 

    Şehir Meclisi'nde verilecek karardan sonra sulhname imza edilecek ve bu iş etrafındaki bütün pürüzler ortadan kaldırılacaktır. 

    Mezarlığın tramvay caddesi üstündeki garaj vesair binalarla mezarlığa ait bekçi dairesi gene mütevellilerin elinde kalacak, belediye yalnız boş sahaya tasarruf edecektir. 

    Surp Agop sahası için belediyenin ötedenberi bazı tasavvurları vardır. Şehircilik mütehassısı M. Prost'e şehrin muhtelif mıntıkalarında mevzi imar hareketlerini tanzim etmek için bazı tetkikler yapmıştı. Bu sırada Surp Agop hakkında da bir tetkiki vardır. Mütehassıs bu defa şehrimize tekrar gelince - hukuki vaziyeti halledilmiş olan - Sürp Agop hakkında kati bir plan hazırlayacak ve bu plandan sonra arazi ifraz edilerek satılığa çıkarılacaktır.


Akşam 6 Şubat 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön