27 / 04 / 2024

1938 yılında Eminönü Meydanı'nın açılmasına başlanacak!

1938 yılında Eminönü Meydanı'nın açılmasına başlanacak!

1938 yılında İstanbul Belediyesi, Bayındırlık Bakanlığı'ndan gelen talimatnameyle Eminönü ve Yeni Cami etrafının açılması işine başlayacakmış. Yeni Cami'nin önündeki binalar ve Valide Han'ın bulunduğu ada kaldırılacakmış.



1938 yılında Eminönü Meydanı nın açılmasına başlanacak!


Eminönü Meydanı'nın açılmasına başlanıyor


İlk olarak Yenicami'nin önündeki binalar, Valide Han'ının bulunduğu ada ve bu hanın karşısındaki binalar kaldırılacak


    Eminönü ve Yeni Cami etrafının açılması için Nafıa Vekaleti'nden gelen talimatname üzerine dünden itibaren belediyece faaliyete başlanmıştır. Talimatnameye göre istimlak edilecek binaların haritaları hazırlanacak, istimlak edilecek binaların miktarı, kimlere ait olduğu, kaç lira kıymetinde bulunduğu bildirilecektir.

    Kanuni merasim ve muameleler ikmal edildikten sonra istimlak edilen binaların yıktırılmasına başlanacaktır. Talimatname üzerine evvelce tanzim ve tasdik edilen A ve B işaretli iki parça haritaya göre istimlak edilecek binaların sahası tespit edilmiştir. İptida A haritasındaki yerler, bunu müteakip B haritasındaki kısım istimlak edilecektir.


1938 yılında Eminönü Meydanı nın açılmasına başlanacak!


    A haritası Yeni Cami medivenlerinin karşısında ve kemere bitişik olan ada ile Valide Kıraathanesi'nin bulunduğu adayı ve karşısında arka sokağına kadar uzanan kısmı (bu kısımda altında Singer Saatcisi, Eminönü posta şubesi bulunan han ve buna bitişik binalar vardır.) B haritası da  İzmir  Sokağı'ndan itibaren Emlak Bankası'nın bulunduğu küçük gümrük sokağına kadar olan ada ile (bu ada sebzeci ve kasap dükkanları, tramvay caddesi üzerinde bazı muayenehaneler, şekerci dükkanı, eski Ştayn Mağazası, Emlak Bankası vesair binalar vardır.) Bu adanın tramvay caddesindeki karşı sırasında bulunan binaları ihtiva etmektedir. 

    Yeni Cami Kemeri ipka edileceği gibi kemere bitişik olan Osmanlı Bankası şubesi ve bu sıradaki dükkanlar da bırakılacaktır. Belediye Fen Heyeti bu haritalara ve gelen talimatnameye göre bütün hazırlıklarını ikmal etmiş ve dün evrakı daimi encümene vermiştir.

    Öğleden sonra toplanan daimi encümen bu haritalardaki emlakın istimlaki için <> kararı alınmasına karar vermiştir. 

    Encümenin bu kararı Dahiliye Vekaleti'ne gönderilecektir. Dahiliye Vekaleti, bu kararı tasdik ve intaç edinceye kadar bir aylık bir müddete ihtiyaç vardır. 

    Dahiliye Vekaleti'ne gönderilecek evrak arasında istimlak edilecek emlakın gayri safi iradları miktarı da gösterilmiştir. İstimlak Kanunu'na göre iradı gayri safinin on misli istimlak bedeli olarak tespit edileceğinden sarf edilecek istimlak bedelinin miktarını şimdiden tayin etmek mümkündür. Aynı zamanda istimlak edilecek olan binaların masraflarının isimlerini gösteren bir liste hazırlanacak. 

    İstimlak muameleleri bir ay içinde neticeleneceğine göre binaların yıktırılmasına ve Yeni Cani önünün açılmasına bir ay sonra başlanacaktır. 


Akşam 1 Şubat 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön