25 / 04 / 2024

1938 yılında Sarayburnu'ndaki barakalar yıktırılacak!

1938 yılında Sarayburnu'ndaki barakalar yıktırılacak!

1938 yılında İstanbul Belediyesi, Sarayburnu'ndaki salaş bir tiyatro sahnesiyle bir takım barakaları yıktıracakmış. Yıkım işleri tamamlandıktan sonra Mimar Prost, Sarayburnu için bir imar planı hazırlayacakmış.



1938 yılında Sarayburnu ndaki barakalar yıktırılacak!


Sarayburnu tiyatro ve barakaları yıktırılacak


Belediye, bu yerin güzelliğini çirkinleştiren salaş binaları kaldırmaya karar verdi


    Sarayburnu, İstanbul'un en güzel bir köşesini teşkil ediyor. Marmara'ya, Boğaz'a nazır bir noktada bulunduğu gibi Topkapı Sarayı ve müzesi gibi tarihi eserleri de ihtiva etmesi itibarıyla ehemmiyeti bir kat daha artar. 

    Fakat son zamanlarda Sarayburnu'nda salaş bir tiyatro sahnesiyle bu neviden bir gazino ve manzarayı çirkinleştiren bir takım barakalar yapılmıştır. Bu binalar, bu güzel ve tarihi yerin güzelliğini çirkinleştirmektedir. 

    Belediye, şehircilik mütehassısı B. Prost'un planı üzerine Yenikapı'dan başlayarak Eminönü'ne kadar uzanacak büyük bir sahil yolu açılacağı nazarı dikkate alınarak şimdiden bu ahşap binaların kamilen kaldırılarak burada -plan esaslarına göre- yeni tesisat yapılmasını muvafık görmüştür. 

    Belediye Reisliği'nin bu mütalaası Belediye İmar Müdürlüğü'ne bildirilmiştir. İmar Müdürlüğü bu sahada tetkikat yapacak ve Sarayburnu'nda yıktırılacak olan bu ahşap binaların sahasında ne gibi tesisat vücuda getirilmesi lazım geleceği hakkında bir rapor tanzim edecektir. 

    Şehircilik mütehassısı B. Prost bu havalinin imarına daire esaslı hatları nazım planında çizmekle beraber, henüz daha tafsilat planını hazırlamamıştır. 

    Mütehassıs eylülde şehrimize geldiği zaman bu sahanın tafsilat planını da yapacaktır. Belediye, bir an evvel buranın tanzimini istediğinden mütehassısın yapacağı bu mevzi plan, diğer işlere tercihen tatbik edilecektir. 


Akşam 15 Ağustos 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön