27 / 04 / 2024

1938 yılında Üsküdar ve Kadıköy'ün imar planı hazırlanacak!

1938 yılında Üsküdar ve Kadıköy'ün imar planı hazırlanacak!

1938 yılında İstanbul'un nazım imar planını hazırlayan Fransız Mimar Prost, Üsküdar ile Kadıköy'ün imar planını hazırlayacakmış. İstanbul Belediyesi iki ilçenin maketlerini hazırlayacak, Prost'da avan projeyi hazırlayacakmış.



1938 yılında Üsküdar ve Kadıköy ün imar planı hazırlanacak!


Üsküdar, Kadıköy


B. Prost bu sefer bu iki semtle meşgul olacak


    Şehircilik mütehassısı B. Prost'un nisan başında şehrimize gelmesi bekleniyordu. Fakat mütehassıs, Paris'teki işlerini bitiremediğinden seyahatini geciktirmiştir. Son bir mektuba göre mütehassıs mayıs başında şehrimize gelecektir. 

    Şehir Meclisi, nazım planın tetkikini bu tarihe kadar bitireceği için B. Prost bu sefer İstanbul ve Beyoğlu'nun nazım planına göre tafsilat projesini tamamlayacak ve diğer taraftan Üsküdar ile Kadıköy'ün avan projelerini hazırlayacaktır. 

    Bu maksatla Belediye İmar Müdürlüğü şimdiden Üsküdar ve Kadıköy'ün bugünkü vaziyetlerini gösteren maketlerini hazırlamaya başlamıştır. Mütehassıs, bu maketler üzerine bu iki semtin avan projesini yapacaktır. 

    Üsküdar ve Kadıköy'den sonra Boğaziçi ve Adalar'la İstanbul Belediye hududuna dahil olmamakla beraber İstanbul şehri ile sıkı sıkıya alakadar olan diğer bazı sayfiye yerlerinin de tanzimine başlayacaktır.


Akşam 18 Nisan 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön