29 / 03 / 2024

1938 yılında Vakıflar İdaresi Surp Agop'u istiyor!

1938 yılında Vakıflar İdaresi Surp Agop'u istiyor!

1938 yılında Beyoğlu Vakıflar İdaresi, İstanbul Belediyesi'ne intikal etmiş olan Surp Agop Mezarlığı'nın kendilerine devrini istemiş. Vakıflar mezarlığın zamanında Ermeniler'in işgal ettiğini iddia ederek mahkemeye başvurmuş.



1938 yılında Vakıflar İdaresi Surp Agop u istiyor!


Evkaf Surp Agop'u istiyor


Mahkemeye müracaatla belediye aleyhine dava açtı


    Surp Agop Mezarlığı Belediye'ye intikal etmiş ve bu sahanın tapusu Belediye namına çıkarılmıştı. Beyoğlu Evkaf Müdürlüğü Surp Agop Mezarlığı sahası için Belediye aleyhine yeni bir dava açmıştır. Evkaf'ın ileri sürdüğü iddiaya göre Surp Agop sahası metruk bir mezarlık değildir. Vaktiyle bu saha Evkafça mezarlık olarak tahsis edilmeden Ermeniler tarafından işgal edilmiş ve ölü gömülmüştür. Burası Sultan Beyazıt Vakfı'nda ve <<Evkafı mazbute>>dendir. Belediye kanunun metruk mezarlıkların belediyeye intikal edeceği hakkındaki hükmü, Surp Agop Mezarlığı'na şamil değildir. 

    Evkaf Müdürlüğü bu iddiayı ileri sürmekle tapuda belediye namına yapılan tescilin iptal edilerek mezarlığın kendisine teslimini istiyor. 

    Belediye, bu iddiayı kabul etmemekle beraber Evkaf İdaresi'nin mütalaası doğru olsa bile, vakıf ve mülk gayrimenkullerde müruru zamanın 36 sene olduğunu ve bu sahanın 70 seneden beri mezarlık olarak kullanıldığına göre Evkaf'ın iddiasının varid olmadığı fikrindedir.


Akşam 9 Haziran 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön