26 / 04 / 2024

1939 yılında Balıkhane binası başka yere nakledilecek!

1939 yılında Balıkhane binası başka yere nakledilecek!

1939 yılında Prost'un planı mucibince Eminönü ile Unkapanı arasındaki istimlak sahasında bulunan Balıkhane binası başka yere nakledilecekmiş. Yıkılacak Balıkhane binasının liman mıntıkasına veya Arnavutköy'e nakli düşünülmüş.



1939 yılında Balıkhane binası başka yere nakledilecek!


Balıkhane nereye nakledilecek


Yeni liman mıntıkası veya Arnavutköy düşünülüyor


    Eminönü ile Unkapanı arasındaki istimlak sahasında balıkhane binası da vardır. Prost planı mucibince şimdiki balıkhane binasının arsası yola tesadüf ettiğinden balıkhanenin başka yerde tesisine lüzum görülmektedir. 

    İlk elde istimlak edilecek beş yüz parça emlakın istimlaki ikmal edildikten sonra sıra balıkhanenin bulunduğu sahaya gelecektir. Beş yüz parça emlakın istimlak muamelelerinden bir kısmı tamamlanmıştır. Yakında bunlar yıktırılacaktır.

    Balıkhane binasının yıktırılmasına teşebbüs edilinceye kadar yeni balıkhane binasının da tesisi lazım gelmektedir. Bu hususta belediye Defterdarlık'la temasa başlamıştır. Şimdiye kadar bu mevzuyu tetkik eden bütün mütehassıslar, balıkhanenin denizin temiz ve akıntılı bir yerinde tesisi lüzumunda ittifak etmişlerdir. Bir aralık balıkhanenin Sarayburnu'na civarında kurulması düşünülmüştü. Fakat Sarayburnu şehrin en güzel bir parçası olduğundan bundan vazgeçilmiştir. 

    Balıkhanenin ya müstakbel liman mıntıkasında, yahut da deniz akıntısı fazla olan Arnavutköy'de tesisi düşünülmektedir. Bu hususta kati karar, B. Prost'un fikri alındıktan sonra Maliye Vekaleti ile belediye tarafından müştereken ittihaz edilecektir.


Akşam 15 Teşrinisani (Kasım) 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön