26 / 04 / 2024

1939 yılında Eminönü'nün imar projesi maketi yaptırılmış!

1939 yılında Eminönü'nün imar projesi maketi yaptırılmış!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Henri Prost'un Eminönü Meydanı için hazırladığı avan projenin maketini Hakkı Said Tez isminde bir sanatkara hazırlatmış. Makette Eminönü Meydanı'nın gelecekte alacağı şekil gösterilmiş.



1939 yılında Eminönü nün imar projesi maketi yaptırılmış!


Eminönü'nün imar projesi maketi 


    B. Prost'un hazırladığı avan projeye göre Eminönü Meydanı'nın istikbalde alacağı şeklin maketi Belediye İmar Müdürlüğü tarafından B. Hakkı Said Tez isminde bir Türk sanatkara yaptırılmıştır. Maketin üç taraftan alınmış fotoğrafını dercediyoruz. Ortadaki fotoğraf, Karaköy Köprüsü'nden bakılınca meydanın umumi vaziyetini, üstteki resim uzaktan görünüşünü, alttaki resim de Yeni Cami'nin yan kısmından ileride yapılacak antrepoları göstermektedir. 

    B. Prost, Eminönü Meydanı'nın etrafında yapılacak yeni binaların caminin mimari üslubuyla uygun olmalarını istediğinden makette ileride yapılacak binalar bu suretle gösterilmişlerdir. 

    Bu maket, tasavvur edilen şekil umumi surette göstermekle beraber yakında şehrimize dönecek mütehassısın gerek maketi ve gerek hazırladığı avan projeyi tetkik edecek ve belki de bazı tadilat yapacaktır.


Akşam 23 Nisan 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön