26 / 04 / 2024

1939 yılında Emlak Bankası yıkılan Taksim Kışlası'nın yerine 2 milyon 300 bin liralık bina inşa edecekmiş!

1939 yılında Emlak Bankası yıkılan Taksim Kışlası'nın yerine 2 milyon 300 bin liralık bina inşa edecekmiş!

1939 yılında yıkılan Taksim Kışlası'nın yerine binalar inşa edilecekmiş. Belediye Emlak Bankası'yla anlaşmış ve banka burada yapacağı inşaata 2 milyon 300 bin lira sarf edecekmiş.



Taksim Kışlası yerinde yapılacak binalar..

Belediye Emlak Bankası'yla anlaştı.


Taksim Kışlası'nın yıktırılmasından sonra kışla arsasının tramvay caddesi cephesinde Emlak Bankası'nın beş parça apartman inşa edeceğini yazmıştık. Belediye, bu binaların inşası için Emlak Bankası'yla temaslarına başlamıştır. Bankanın inşa edeceği bu apartmanlardan başka belediyeye ait arsalar üzerinde menfaat temin edecek başka binalar da yapılması kararlaştırılmıştır. Bu binalar da Emlak Bankası tarafından inşa edilecektir. Banka bütün bu inşaat için iki milyon üç yüz bin lira sarf edilecektir. 


Belediye arsalarında belediye hesabına yapılacak binalar on beş sene müddetle banka tarafından kiraya verilmek suretiyle tasarruf edilecek ve müddetin hitamında binalar bila ücret belediyeye terk edilecektir. Ancak gerek doğrudan doğruya bankaya ait arsalar üzerinde gerek belediye malı sahalarda banka tarafından inşa edilecek binaların plan ve projeleri belediye tarafından yapılacak ve banka, belediyece münasip görülecek planları bila itiraz kabul edecektir.


Belediyeye gelince: Belediye otel, gazino, şehir, matbuat kulübü ve tiyatro gibi diğer büyük binaları inşa edecektir. Emlak Bankası'nın, bu sahanın imarına iştirak etmesi ve bu suretle sermayesinden mühim bir kısmını tahsis eylemesi, bu sahanın kısa bir müddet içinde imarına imkan verecektir.


(1939 yılında bir Reşat Altın 21 liraymış.)


Akşam Gazetesi 21 Kanunuevvel (Aralık) 1939


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



Geri Dön