26 / 04 / 2024

1939 yılında Prost'un sözleşmesi uzatılacak!

1939 yılında Prost'un sözleşmesi uzatılacak!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, İstanbul ve Beyoğlu'nun nazım planını hazırlayan Prost'un mukavelesini uzatacakmış. Prost, Üsküdar'ın nazım planını hazırladıktan sonra Adalar'ın ve Fenerbahçe semti civarının imar planını hazırlayacakmış.



1939 yılında Prost un sözleşmesi uzatılacak!


İmar planı


B. Prost'un mukavelesi uzatılacak


    Şehircilik mütehassısı B. Prost'un nisan başında şehrimize geleceği haber alınmıştır. Mütehassısın Belediye ile yaptığı mukavele müddeti birkaç aya kadar bitecektir. Mütehassıs şimdiye kadar İstanbul ve Beyoğlu'nun nazım planlarından başka Kadıköy ve Üsküdar'ın da nazım planlarını hazırlamış, Boğaz'ın Anadolu ve Rumeli sahil kısımlarının tanzimine dair projelerini ikmal etmiştir. Bunlardan İstanbul ve Beyoğlu nazım planlarıyla Üsküdar İskele Meydanı'nın tevsi ve tanzimine ait avan projeler Nafıa Vekaleti'ne gönderilmiştir. 

    Mütehassıs şimdi bütün bu nazım planlara göre tatbik planlarını yapılacak, aynı zamanda Boğaz'ın, Adalar'ın ve Fenerbahçe'den ileriye Anadolu Yakası'nın planlarını yapacaktır. Bu itibarla mütehassısın mukavele müddetinin temdit edilmesine lüzum görülecektir. 

    Haber aldığımıza göre mütehassıs Üsküdar ve Kadıköy semtlerinin nazım planlarını yaparken İstanbul ve Beyoğlu'nda olduğu gibi buralarda büyük bir değişiklik yapılmamıştır. Mesela, Üsküdar'ın en güzel ve en mühim tepelerini işgal eden Karacaahmet Mezarlığı'nın bugünkü vaziyeti muhafaza edilmekle beraber, mezarlık etrafında bazı tesisat vücuda getirmekte, mezarlığın tanzimi için de bir takım kayıtlar koymaktadır. 

    İhsaniye, Salacak gibi denizden manzarası itibarıyla emsalsiz kıymeti olan şehrin bu kısımlarını da esaslı bazı caddeler, meydanlar açmakla iktifa etmektedir. 

    Kadıköy'e gelince: Mühürdar, Moda, Altıyol Ağzı, Acıbadem semtlerine giden yolları çok girift bulan B. Prost bu yolların istikametini esaslı surette değiştirmiştir. 


Akşam 6 Mart 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön