26 / 04 / 2024

1939 yılında Sultanahmet'te 2 milyon liraya Belediye Sarayı yapılacakmış!

1939 yılında Sultanahmet'te 2 milyon liraya Belediye Sarayı yapılacakmış!

1939 yılında Sultanahmet Meydanı karşısında Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nin yanına büyük bir belediye binası yapılacakmış. Bu bina belediyenin bütün şubelerini ihtiva edebilecekmiş. Bina 2 milyon liraya inşa edilecekmiş.



Belediye Sarayı için hazırlık...

İnşaat için iki milyon liraya ihtiyaç var.


Sultanahmet Parkı karşısında şimdiki Başvekalet Arşiv Dairesi yanında ki binaların yerinde yeni bir Belediye reisliğinin, yapılacak binanın bütün belediye şubelerini ve müştemilatını ihtiva edebilmesi için alakadar şubelerden istediği malumat geldiğinden yeni binanın projesini yapmak imkanı elde edilmişti.


Ancak yapılan tahminlere göre yeni Belediye Sarayı için bir buçuk milyon liraya ihtiyaç vardır. Bundan başka binanın yapılacağı sahadaki dükkanların istimlaki için de yarım milyon lira sarfı lazım geliyor.

Halbuki belediye, bu binanın inşasına 938 mali senenin fazla tahsilat yekunu olan yedi yüz küsur bin liraya tahsis etmeyi düşünmüştü. Bu takdirde ya ileride fazla tahsisat elde edilmek suretiyle bina inşasından şimdilik vazgeçilerek, yahut da bir buçuk milyon lira ile yapılacak büyük bir binanın bir kısmı inşa edildikten sonra mütebaki kısmı bilahare tamamlanacaktır. 


(1939 yılında Reşat Altın 15 liraymış.)


Akşam Gazetesi 5 Eylül 1939


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön